Äitiyslakialoite etenee eduskuntaan: "Äitienpäivän ihme!"

Aktiivit kutsuvat allekirjoitusten vyöryä äitienpäivän ihmeeksi.

Kansalaisaloite äitiyslain uudistamiseksi ylitti torstaina alkuillasta 50 000 allekirjoituksen rajan. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen tavoite on turvata naisparien lasten oikeudet siten, että naisparin ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi.

Kansalaisaloitteelle haettiin runsaasti näkyvyyttä muun muassa sosiaalisen median kautta. Aloitteen allekirjoittaneiden määrä kääntyi räjähdysmäiseen kasvuun äitienpäiväviikonloppuna.

Lauantaina 7. toukokuuta allekirjoituksia oli hieman reilut 20 000. Maanantaina allekirjoituksia oli jo yli 33 000.

Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä on erittäin ilahtunut aloitteen saamasta suuresta suosiosta.

Hänen mukaansa kampanjan aktiivit kutsuvat äitienpäiväviikonlopun allekirjoitusten vyöryä äitienpäivän ihmeeksi.

– Jo kolme hallitusta on jättänyt lakiesityksen antamatta, mutta nyt kansalaiset antavat esityksen eduskunnalle.

Some toi äänivyöryn

Juha Jämsän mukaan sosiaalisen median luonne selittää osaltaan, miksi aloite alkoi yllättäen saada runsaasti allekirjoituksia. Toisaalta hän myöntää, että kampanjan väki itsekin on ollut ajoittain hämmentynyt aloitteen saamasta suursuosiosta.

– Viime viikolla meiltä ja yhteistyökumppaneilta tuli muutamia onnistuneita Facebook-päivityksiä, jotka varmaan puhuttivat ihmisiä, ja aloite sai sen myötä näkyvyyttä.

Jämsän mukaan myös media alkoi kiinnostua aloitteesta yhä enemmän, jonka myötä kampanjan saama huomio kasvoi.

– Varmaankin aalto lähti liikkeelle ja voimisti itseään, jonka myötä meille tuli mukaan uusia vapaaehtoisia sekä julkkiksia tekemään some-kampanjaa.

Äitiyslain uudistus valmisteltiin jo viime hallituskaudella, mutta jäi antamatta eduskunnalle, koska kristillisdemokraatit vastustivat sitä.