”Älä Antti sitten laita verkkosukkia”

Antti Rinne voitti Jutta Urpilaisen SDP:n puheenjohtajaäänestyksessä niukasti äänin 257–243. Puheenjohtajakamppailu oli äärimmäisen tiukka ja se tuntui hetkittäin kääntyvän kummankin ehdokkaan suuntaan.

– SDP on meidän kaikkien puolue, Rinne julisti heti valinnan jälkeen. Näin hän halusi korostaa repivän vaalitaistelun jälkeen yhtenäisyyttä.

Urpilainen kiitti Rinnettä puheenjohtajakamppailusta.

– Sinä teit tästä SDP:n kevään, Urpilainen sanoi.

– Yksi asia Antti. Sellainen neuvo: Älä sitten koskaan laita verkkosukkia valokuviin, Urpilainen sanoi onnitellessaan Rinnettä.

Tällä hän viittasi puoluejohtajakautensa alkuvaiheeseen, jolloin hän esiintyi verkkosukkahousuissa kevyessä lehtikuvassa. Kuvasta tuli rasite ja Erkki Tuomioja kritisoi aikanaan puoluetta unelmahötöstä.

Antti Rinne edusti muutosta. Puoluekokousväki halusi uutta linjaa. Rinne röykytti pankkiireja, optiojohtajia ja suurpääomaa. Hän ihmetteli, miksi SDP:n kannatus ei ole 30 prosentin tasolla, kun puolueen sanoma on niin hyvä. Rinne muistutti vielä aamun esittelypuheessa, että puolueen kannatus makaa 15,5 prosentin tasossa. Tämä oli piikki Urpilaiselle.

Rinne sanoi, että kun hänet valitaan puheenjohtajaksi ja sitä tietä ministeriksi, niin hallituksen henkilövaihdoksen yhteydessä käytäisiin minihallitusneuvottelut. Siinä SDP voisi vääntää omia asioitaan hallituksen ohjelmaan. Tämä varmasti nyt mietityttää muita hallituspuolueita.

Rinteen kannattajissa oli jonkin verran ihmisiä, jotka ennen puheenjohtajavaalia sanoivat jättävänsä SDP:n jos Urpilainen valitaan. Myös toisin päin oli samanlaisia ylilyöntejä. Puheenjohtajavalinta olikin repivä, mutta todennäköisesti SDP löytää nopeasti jonkinlaisen yhtenäisyyden. Rinteen valinta kertoi, että puolueessa oli sisäisiä paineita.

Urpilainen puhui aamulla puoluekokouksessa vahvan ja vaikuttavan puheen. Hän viittasi Koivistoon ja menneisiin SDP:n nimivaikuttajiin. Urpilainen puolusti rohkeasti linjaansa ja toimintaansa hallituksessa. Tämä tuntui saavan kokousväessä kunnioitusta. Urpilainen sai lähes kymmenen kertaa puheensa aikaan raikuvat väliaplodit.

Urpilaisen muistutti puheessaan, että hänelläkin oli kuusi vuotta sitten sellaisia unelmia, jotka käytännön elämä puheenjohtajana on sitten osin karsinut. Silti Urpilainen korosti sitä, että SDP:llä on hyvät näkymät eteenpäin. Hän ei kyykistynyt nykyisten kannatuslukemien edessä vaan aikoo viedä nyt puoluetta vahvasti eteenpäin.

Rinne valittiin nyt kolmen vuoden kaudelle. Puolue päätti eilen kokouksessa palata vanhaan käytäntöön, jossa puheenjohtaja valitaan kolmivuotiskaudeksi.

Kaksivuotisiin kausiin siirryttiin 2008 Hämeenlinnan kokouksessa, jolloin Urpilainen valittiin ensimmäisen kerran puheenjohtajaksi. Silloin hän voitti puheenjohtajakisassa Erkki Tuomiojan äänin 218–132. Urpilainen seurasi puheenjohtajana Eero Heinäluomaa.

Antti Rinne oli ensimmäinen, joka haastoi Urpilaisen hänen puheenjohtajakaudellaan.

Sekä Rinteellä että Urpilaisella oli puoluekokouksessa aika paljon vieroksuntaan. Urpilaista moitittiin siitä, että hänen johdollaan SDP on hävinnyt tähän mennessä jokaiset vaalit. Rinnettä puolestaan pidetään talouslinjaltaan peräpeiliin katsovana ja ammattiyhdistysporhomaisena.

Urpilainen, 38, on koulutukseltaan opettaja. Ammatiltaan Urpilainen on ollut 2000-luvun alun paria opettajavuotta lukuun ottamatta poliitikko. Hän on toisen polven poliitikko Kokkolasta. Isä Kari Urpilainen oli pitkäaikainen SDP:n kansanedustaja.

Rinne, 51, on oikeustieteen kandidaatti Mäntsälästä ja ammattiliitto Pron puheenjohtaja.

Puheenjohtajavalinnan jälkeen puoluesihteeriksi valittiin Reijo Paananen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.