Älä haasta karhua, se voi ottaa haasteen vastaan – toimi näin, jos kohtaat

Lue kuusi ohjetta karhun kohtaamiseen.

Toimi näin, jos kohtaat karhun

– Älä ruoki karhua. Ruokkiminen totuttaa karhun ihmisen läheisyyteen ja karhu muistaa helpon ruoka-apajan. Hävitä kesämökillä kaikki jätteet. Älä jätä ruokatarpeita tai roskapusseja yöksi ulos. Jos karhu tulee pihalle, pysy sisällä ja soita hätäkeskukseen.

– Pidä koirasi kytkettynä. Vapaana liikkuva koira voi joutua karhun kanssa tekemisiin. Jos koira kohtaa karhun ja lähtee karhua pakoon, se tulee todennäköisesti sinua kohti ja karhu voi tulla perässä.

– Jos löydät karhun tappaman eläimen tai näet karhunpennun, poistu heti paikalta tulosuuntaasi. Karhu on luultavasti haaskan läheisyydessä ja emo puolustaa vaistomaisesti pentujaan hyökkäämällä.

– Vihainen karhu urahtelee ja heiluttelee päätään puolelta toiselle. Sillä on korvat luimussa ja niskakarvat pystyssä ja se seisoo neljällä jalalla. Karhu varoittaa nousemalla takajaloilleen ja karjumalla voimakkaasti.

– Kohdatessa peräänny rauhallisesti samalla hiljaa puhuen. Älä huuda tai ääntele voimakkaasti, sillä karhu tulkitsee sen vihamielisyydeksi. Älä tuijota karhua silmiin, se merkitsee haastetta. Älä käännä selkääsi. Puuhun kiipeäminen tai juokseminen ei pelasta vihaisen karhun hyökkäykseltä, koska karhu on ihmistä parempi kiipeilijä ja aina ihmistä nopeampi.

– Jos karhu kuitenkin käy kiinni, heittäydy mahallesi maahan, suojaa käsilläsi päätäsi ja niskaasi ja ole liikkumatta eli tekeydy kuolleeksi.

Lähde: Suurpedot.fi, metsähallitus

Karhun näkeminen on lottovoitto, mutta ruoka voi houkutella niitä pihapiiriin