Älä kesytä karhua vahingossa – näin nimittäin teet sen varmasti

Karhua ei pidä missään tapauksessa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää, Suomen riistakeskus muistuttaa.

Karhut oppivat käymään säännöllisesti hyvillä ruoka-apajilla. Suomen riistakeskus muistuttaa. Siksi keskus on julkaissut muistutuksen siitä, miten ei pidä tehdä, jos haluaa välttää karhujen tarpeettoman totuttamisen ihmiseen.

– Huolehdi myös mökillä jätehuollosta. Älä tarjoa karhulle ruoantähteitä tai edes houkuttelevia hajuja.

– Älä houkuttele karhuja ravinnolla riistakameroiden eteen. Ne tottuvat ihmisen hajuun ja alkavat käydä helpossa ruokapaikassa tarkastuskäynneillä. Pienikin haaska totuttaa karhun ihmisen tuoksuun ja ihmisen tuomaan ravintoon.

– Jos käytät loukkuansoja, ota kesäajaksi luontoon virittämättömänä jätetystä loukusta syötti pois.

Riistakeskuksen mukaan karhun voi nykyään kohdata miltei missä päin Suomea tahansa. Karhut kuitenkin väistävät ihmistä niin, ettei normaalisti käyttäytyvää karhua näe kuin vahingossa, usein autosta. Tassunjäljet, isot ulostekasat, revityt ampiaispesät ovat monissa tapauksissa ainoita merkkejä karhun läsnäolosta jollakin alueella.

Jos karhu kuitenkin käyttäytyy uteliaasti tai välinpitämättömästi ihmistä kohtaan, on havainnosta ilmoitettava poliisille. Poliisi toimii yhdessä suurriistavirka-apuorganisaation kanssa karhun karkottamiseksi. Riistakeskuksen mukaan tapaukset, joissa kesyyntyneitä karhuja joudutaan lopettamaan, ovat edelleen harvinaisia.

Riistakeskus pyytää myös, että karhun pentueista tehdään aina ilmoitus petoyhdyshenkilölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.