”Onnistumme vain, jos olemme yhtä” – lue arkistojuttu Touko Aallon noususta vihreiden johtoon

Juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 18.6.2017.

"Onnistumme vain, jos olemme yhtä"

Touko Aalto Jyväskylästä vihreiden puheenjohtajaksi vahvalla mandaatilla.

Vihreissä käynnistyi uusi aikakausi lauantaina kello 19.37, kun Tampereen puoluekokouksen puheenjohtaja vahvisti neuvoa-antaneen jäsenäänestyksen tuloksen ja julisti jyväskyläläisen kansanedustajan Touko Aallon vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi.

Aalto voitti selvin lukemin 3 489–2 111 äänestyksessä toiseksi tulleen kansanedustaja Emma Karin Helsingistä.

– Harvoin olen sanaton, Aalto sanoi kiitospuheensa aluksi ja piti pienen tauon.

– Rakkaat vihreät ystävät, kiitos! hän jatkoi.

Aalto korosti, että vihreät on joukkue, jossa jokainen on merkityksellinen.

– Onnistumme vain, jos olemme yhtä.

 

Lopuksi Aalto kiitti perhettään ja vaimoaan, joka ei polkupyörätreenien vuoksi päässyt paikan päälle puoluekokoukseen.

– Ilman teitä en olisi mitään, Aalto sanoi kiitospuheensa päätteeksi läheisilleen ja pääsi puheenjohtajan tehtävät jättäneen Ville Niinistön onniteltavaksi.

Touko Aalto ja hänen vaimonsa Johanna Pietiläinen osallistuvat heinäkuussa hyväntekeväisyystempaukseen pyöräilemällä Pariisiin osana Team Rynkebytä.

– Minullakin olisi ollut treenipäivä, mutta se oli nyt pakko jättää väliin, Aalto naurahti.

Keskisuomalaisen haastattelussa Touko Aalto kertoi järjestävänsä puheenjohtajana mahdollisimman paljon aikaa myös Jyväskylän kuntapolitiikalle – olihan hän kuntavaalien ääniharava.

– Puheenjohtajuudestani on valtavasti hyötyä, eräänlaista vipuvoimaa Jyväskylän asioiden edistämiseen myös valtakunnallisesti, Aalto sanoi.

Omasta jaksamisestaan uusi puheenjohtaja Aalto kertoi huolehtivansa muun muassa delegoimalla tehtäviään.

– Puolueen puheenjohtaja on kuin kapellimestari. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, mutta johtovastuu pitää olla.

 

Jyväskylästä puoluekokoukseen osallistuneet totesivat yhteistuumin Riitta Lätin äänellä, että vihreät saa Touko Aallosta puheenjohtajan, joka on jämäkkä, asiantunteva, ahkera, ihmisläheinen, älykäs ja selkeäsanainen.

– Touko saa ihmiset yhdistettyä ja rakentamaan vuoropuhelua, Leena Lyytinen tarkensi.

Risto Rönnberg kehui Aallon yhteistyökykyä ja muiden huomioonottamista.

–  Touko ei omi asioita, vaan ottaa porukan mukaan.

Rönnberg toivoi, että Aalto jatkaa ”villeniinistömäisesti” ja pitää vihreille tärkeitä teemoja esillä – populismin uhallakin.

– Itselle ja puolueelle tärkeitä asioita pitää esillä, Rönnberg kuittasi kritiikin populismista.

Ari Jäntti katsoi, että Aalto tulee puheenjohtajana hyötymään hyvistä puhetaidoistaan. Sekä Jäntti että Tuija Mäkinen luottivat siihen, että Aallon johtamalla vihreillä on mahdollisuus saavuttaa jopa 20 prosentin kannatus kevään 2019 eduskuntavaaleihin mennessä.

Se olisi viitisen prosenttiyksikköä enemmän kuin nyt gallupeissa.

– Onnistumme 20 prosentin kannatuksen saavuttamisessa, kunhan sekä Touko että puolueemme laajemmin jatkavat koulutuksen puolustamista sekä pitävät yllä tärkeitä ympäristöarvoja liittyen muun muassa ilmastonmuutokseen, ylitehokkaan metsänhoidon ongelmiin sekä vesien puhtauteen, Jäntti ja Mäkinen totesivat.

He korostivat myös suvaitsevaisuuden tärkeyttä puolueen kärkiteemana. Hänen mukaansa puheenjohtaja on avainasemassa puolueen kannatuksen kasvussa.

– Puheenjohtaja tuo kampanjointiin katu-uskottavuutta, ja tässä Touko maakunnan miehenä on hyvä, Tuija Mäkinen sanoi.

Touko Aalto hyötyi vaalissa siitä, ettei ole helsinkiläinen.

– Jos haluamme olla pääministeripuolue, meidän pitäisi saada kannatusta muualla kuin pääkaupunkiseudulla kovempaan nousuun. Touko on mielettömän ahkera kiertämään ja jaksaa tehdä sitä, sanoi Aallon äänestäjä Katri Korolainen Armon vihreistä.

– Hän oli paljon positiivista julkisuutta saanut muun Suomen eli ei-Etelä-Suomen ehdokas, perusteli myös Länsi-Vantaan vihreiden edustaja Max Mannola.

Myös Kotkan seudun vihreiden Antti van Wonterghem valitsi Touko Aallon osittain alueellisista syistä. Wonterghem huomautti, että Aalto toi vihreille huiman vaalivoiton Jyväskylässä.

– Ja Touko on siitä harvinaislaatuinen poliitikko, että hän on valmis muuttamaan näkökantaansa uuden tiedon pohjalta.

Moni puoluekokouksen osallistuja korosti, että kuka tahansa ehdokkaista olisi kelvannut puheenjohtajaksi. Odotukset olivat kuitenkin korkealla.

– Minusta on tärkeää, että puolue pysyy liberaalina vastavoimana nationalistis-populistiselle politiikalle ja teknokraattisuudelle, sanoi Helsingin vihreän seuran edustaja Suvi Pulkkinen.

Hänen mielestään pääministeripuolueeksi pääsy edellyttää, että vihreät puhuu myös niistä asioista, jotka eivät ole puolueelle perinteisesti tuttuja. Yksi sellainen on koulutuspolitiikka. Se nousi yhdeksi kokouksenkin keskipisteeksi.

Viimeinen äänestyskierros käytiin Touko Aallon ja helsinkiläisen Emma Karin välillä. Tämä oli harvalle yllätys, sillä gallupit veikkasivat etukäteen puheenjohtajavaalin olevan kahden kauppa.

Kari pudotti Maria Ohisalon viimeiseltä kierrokselta vain muutamilla kymmenillä äänillä.

Aalto myönsi, että ruoriin hyppääminen puolueen suosion huipulla tuo paineita.

– Mutta ei auta stressata.

Aallon mukaan vihreiden pitää tehdä yhteistyötä kaikkien mahdollisten tahojen kanssa. Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa hän tosin sanoi näkevänsä yhteistyön mahdollisuuksia lähinnä siinä tapauksessa, että puolue muuttaa kantojaan vihreille tärkeissä asioissa.

 

Vihreiden puheenjohtajavalinnan tulosta jouduttiin odottamaan pitkälle iltaan, koska noin 400 ääntä sisältänyt laatikko oli unohtunut Helsinkiin.

Kovin vihaisia äänenpainoja ei silti kokouspaikka Sampolan käytävillä kuulunut.

– Pitäähän meidänkin saada jotain kirjoitettavaa, kun todennäköisesti ei ole yhtä dramaattista kuin viikko sitten toisen puolueen kokouksessa, veisteli Ekovihreiden Tuomas Vanhanen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .