11 hehtaaria maastoa palanut Kangasniemellä, jälkisammutus jatkuu aamullakin – Puolustusvoimien kopterilla tuotiin 60 000 litraa vettä vaikeakulkuiselle palopaikalle

Noin yksitoista hehtaaria metsää on palanut Kangasniemellä. Taka-Toivakantiellä sijaitsevan maastopalon sammutustyöt jatkuvat. Hätäkeskus sai ilmoituksen palosta perjantaina kello 14.10.

Palon leviäminen on saatu estettyä ja paloalue rajattua, mutta jälkisammutustöitä jatketaan aamun tunneille asti, kertoo päivystävä palomestari Eero Aho Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

– Taivaalta toivotaan apuja. Sadetutka näyttää siltä, että helpotusta voisi olla tulossa, Aho sanoo.

 

Henkilövahingoilta on vältytty eikä palopaikan lähettyvillä ole Ahon mukaan kiinteistöjä.

Alueen maasto on erittäin vaikeakulkuista louhikon, korkeuserojen ja tiheän taimikon vuoksi.

Sammutustöissä on käytetty apuna puolustusvoimien helikopteria, josta on ollut suuri apu paloalueen rajaamisessa ja kastelussa, pelastuslaitos tiedottaa.

– Varmaan noin 60 000 litraa vettä saatiin puolustusvoimien helikopterilla tuotua alueelle. Lisäksi letkua on vedetty satoja metrejä. Alue on laaja ja teitä rajoitetusti, mikä hankaloittaa veden saamista paikalle. Nyt kopteri on päässyt lähtemään ja on siirrytty jälkisammutukseen, Aho kertoo.

 

Alunperin tehtävä tuli Miilukankaantien osoitteella, mutta myöhemmin tehtävän oikea paikka tarkentui Taka-Toivakantien varressa olevalle Miilukankaalle. Paloa etsittiin savuhavainnon perusteella.

– Savuhavainto nähtiin kaukaa eikä ollut varmaa, mistä se oli lähtöisin. Kun ensimmäinen yksikkö pääsi palopaikalle, palon laajuus selvisi nopeasti, Aho kertoo.

Ahon mukaan sammutukseen on osallistunut kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä ja noin 30 tulitaistelijaa.

– Pian vaihdetaan miehistöä. Iltapäivästä asti puurtaneet sammuttajat pääsevät huilaamaan ja tuoreet miehet laitetaan tilalle.

 

Palon syttymissyystä ei toistaiseksi ole tietoa. Päivystävä palomestari Aho kertoi, että samalla alueella on sammutettu maastopaloa keskiviikkona ja torstaina.

– Letkut kerättiin pois eilen torstaina. Mahdollista on, että tuuli on saanut palon syttymään uudelleen. Edellisellekään palolle ei löydetty selittävää tekijää.

 

Aho muistuttaa metsässä liikkuvia, että maasto on rutikuivaa. Vaikka metsäpalovaroitus ei ole voimassa, tulen käsittelyn kanssa on oltava erittäin tarkkana.

– Pienet sateet ovat siitä jopa vaarallisia, että ihmiset luulevat kuivuustilanteen helpottaneen. Pieni sade kastelee kuitenkin vain vähän maan pintaa, joka kuivaa tuulessa nopeasti, Aho muistuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .