14-vuotiaaseen yhtynyt 22-vuotias syyllistyi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön

Hovioikeus korotti Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomiota.

14-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä ollut 22-vuotias mies syyllistyi teollaan törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön linjasi Vaasan hovioikeus ja korotti miehen tuomiota. Nyt iältään 24-vuotias mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen 1,5 vuodeksi. Keski-Suomen käräjäoikeus ei pitänyt rikosta kokonaisuutena arvostellen törkeänä ja piti kymmenen kuukauden ehdollista vankeutta riittävänä rangaistuksena.

Hovioikeus korotti myös käräjäoikeuden miehen uhrilleen henkisestä kärsimyksestä maksettavaksi tuomitun korvauksen 2 000 eurosta 3 000 euroon. Uhri vaati 8 000 euron korvausta.

Rikos tapahtui huhtikuussa 2015 Jyväskylässä. Osapuolet olivat tutustuneet internetissä, tavanneet kerran ja olleet tämän jälkeen sukupuoliyhteydessä. Ikäeroa oli 7,5 vuotta. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön niin sanottu suojaikäraja on 16 vuotta.

Hovioikeus piti ikäeroa varsin suurena ja huomioi ratkaisussaan, ettei kyse ollut seurustelusuhteesta. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus ei pitänyt kokonaisarvostelussa lieventävänä sitä, ettei kyseessä ollut asianomistajan ensimmäinen yhdyntä, että siihen ryhdyttiin hänen omasta aloitteestaan ja että tuomittu oli keskeyttänyt kanssakäymisen pyydettäessä. Lain esitöihin viitaten hovioikeus tähdensi, että seksuaalisissa tilanteissa lapsen kyky muodostaa ja ilmaista tahtoaan on puutteellinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .