14-vuotias tyttö halusi helpottaa pahaa mieltään – äiti kertoo, kuinka netistä tilattu huumepilleri muutti koko perheen elämän

Äiti ei olisi uskonut, miten helposti tytär saa tilattua huumeita. Lapsen kannabiksen ja lääkkeiden käyttö tuli ilmi yllättäen.

Siilinjärveläinen Anu oli aiemmin tänä vuonna koulun vanhempainillassa, jossa poliisi ja sosiaalityöntekijä kertoivat nuorten huumeiden käytöstä. Puheenvuoron jälkeen poliisit pyysivät vanhempia kysymään tai kertomaan, mitä ajatuksia tilaisuus herätti. Kaikki olivat aivan hiljaa.

Silloin Anu nousi ja kertoi, että heidän perheensä 14-vuotias tyttö, ihana ujo nuori, oli tilannut netin kautta huumeita ja viety lopulta ambulanssilla sairaalaan.

– Tilaisuuden jälkeen moni tuli kiittämään, että hyvä, kun kerroit. Moni sanoi ajatelleensa, ettei huumeiden käyttö voi koskea heidän perhettään. Niin minäkin olin ajatellut. Ajattelin, että huumeet koskevat vain joitakin aivan muita. Meillä oli kaikki hyvin, työ, rahaa, parisuhde ja lapset. Silti nuoren masennus tuli meidänkin perheeseen niin, että kävi näin.

Tyttö oli käynyt pahan mielen vuoksi nuorten Sihti-palvelussa kymmenen kertaa, mutta siellä ei ollut saatu nuorta avautumaan.

Viime tammikuussa koulukuraattori tapasi tytön koulupäivänä. Äidin puhelin soi ja koulukuraattori kertoi tytön tunnustaneen käyttäneensä kannabista.

– Olin luullut, että koulussa joku oli kaupitellut hänelle nuuskaa ja tupakkaa. Olin väärässä. Menin tytön huoneeseen, tutkin kaapit ja löysin pussin hasista ja huumaavia lääkkeitä.

Kun äiti ja lapsi yrittivät jutella asiasta illalla, se meni riidaksi. Tyttö kävi pihalla ja oli palattuaan aivan sekava.

– Soitin ambulanssin ja ajattelin, onko hän vähän kännissä. Kun ambulanssi tuli, he totesivat tilanteen olevan kriittinen.

Ensihoitajat joutuivat antamaan lääkemyrkytykseen lääkehiiltä ja aloittamaan hoitotoimet pihalla ambulanssissa ennen kuin lapsi vietiin kiireellisesti hoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Sairaalassa lapsella todettiin lievä aivovaurio. Siitä alkoivat hoito- ja tukitoimet, jotka jatkuvat edelleen. Tyttö asuu toisella puolella Suomea sukulaisten luona, käy koulussa, mutta on myös yhä avun piirissä. Hän antoi luvan äidin haastatteluun tapauksesta.

Kun asiaa selvitettiin, ilmeni, että tyttö oli tilannut netistä anonyymissä Tor-verkossa olleelta Sipulikanava-kauppapaikalta huumeita kaksi eri kertaa.

Sairaalaan johtaneena koulupäivänä tyttö oli ottanut puolelta päivin huumelääkepillerin. Illalla hän oli kesken riidan polttanut hasista pihalla. Yhteisvaikutus oli yllättänyt ja iskenyt hänet sekaisin.

– Sairaalassa minulle kerrottiin, että asiasta tehdään lastensuojeluilmoitus ja alkaa rikostutkinta huumausainerikoksesta.

Äiti auttoi poliisia asiassa. Lapsen kännykkään tehtiin laite-etsintä, jolla huumekauppias pyrittiin tunnistamaan. Tyttö myönsi ostaneensa kannabista ja huumelääkkeitä, joita oli myyty bentsodiatsepiineina.

Jokaisessa foliolääkeliuskassa tabletin kohdalla näkyi kuitenkin pieni reikä niin kuin olisi neulalla pistetty. Myös sairaalassa tehty tytön verikoe osoitti, että hänellä oli ollut veressään myös metamfetamiinia. Viranomaiset epäilevät, että tabletteja oli käsitelty toisella aineella.

Kuulusteluissa tyttö kertoi, että hän oli ajatellut huumeiden helpottavan pahaa mieltä.

– Ehkä tilanne liittyi masennukseen ja nuorten itsetunto-ongelmiin. Toivoisin, että pienestä asti lapsille kerrottaisiin, että kaikki me olemme erehtyväisiä ja asioista voi ja kannattaa puhua. Jos nuoret kantavat aikuistenkin murheita, he voivat lääkitä itseään vaarallisella tavalla, Anu pohtii.

– Itsekin hain keskusteluapua, jotta pääsemme tilanteesta eteenpäin. Yksi pieni tabletti voi muuttaa koko perheen elämän.

– Yksi tabletti voi johtaa sairaalareissuun. Jos olisi käynyt huonommin, seisoisin nyt tyttäreni haudalla. Sekin oli lähellä. Minä tiedän, ettei nuorten huumeidenkäytössä ole mitään hohdokasta ja ihannoitavaa.

"Haluaisin, että kaikki aikuiset uskaltavat välittää ja puuttua"

Jos tästä järjestyksessä ottaisi sata ihmistä, heistä ehkä yksi tietäisi, mitä netin huumekauppa tarkoittaa, Anu arvioi.

Hänkään ei tiennyt aiemmin Tor-verkosta, huumeista ja bitcoineilla maksetuista tilauksista, joiden perusteella posti tuo huumeet kotiovelle. Lääkärit alkoivat puhua hänelle pameista ja kukasta ja muista oudoista asioista Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, kun hänen tyttärelleen järjestettiin hoito- ja tukitoimia vakavan huumemyrkytyksen jälkeen.

Pamit tarkoittavat huumeina käytettäviä rauhoittavia lääkkeitä ja kukka on marihuanaa, kannabiksen yksi muoto.

– Tor-verkon kautta löytyy huumausaineiden tori – kuin kirpputori, jossa myydään huumeita ja paljon muutakin. Siellä pimennossa on kaikki karuus, maailman pahuus, sillä nuoria pyydetään lähettämään itsestään esimerkiksi kuvia vastineeksi huumeista.

– En syytä tyttäreni tapauksessa hänen kavereitaan tai koulua, sillä näytti siltä, että hän, pieni lapsi, oli hakenut kaiken tiedon netistä. Sipulikanavalla oli tarkat ohjeet, miten rahaa vaihdetaan bitcoineiksi ja maksetaan ostoksia.

– Huumeet tulivat tilauksesta omaan postilaatikkoon. Niillä on tietyt postituspäivätkin, jotta vastaanottaja osaa odottaa niitä eikä kirje päädy vanhemmille.

– Koululla ei ollut aiemmin huomattu mitään enkä minä arvannut mitään. Lapseni, joka ei ollut käyttänyt alkoholia eikä ehtinyt tupakkaa polttaa, pääsi tilaamaan netistä vaarallisia aineita, joista hän ei itsekään voinut tietää, mitä sieltä tulee. Myöhemmin kuulin, että osa nuorista tilaa isoja eriä huumeita ja jakaa niitä muille. Huumekauppias koululla ei ole kukaan vieras mies, vaan annoksia löytyy kaverin repusta.

Anu sanoo oppineensa paljon ja pelkäävänsä paljon.

– Sen haluaisin, että kaikki aikuiset uskaltaisivat välittää ja puuttua. Itse kerroin poliisille muista lapsista, joiden tiesin olevan samassa tilanteessa kuin tyttäreni. Nuoret odottavat, että heidän asioihinsa puututaan. Nuorimmat netin tilaajista ovat vasta 12-vuotiaita, aivan lapsia.

Anun tytärkin vaikutti lopulta tyytyväiseltä hoitoon pääsystä. Kaiken keskellä hän oli sanonut, ettei olisi tiennyt, missä on puolen vuoden päästä, jos nyt ei joku auta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .