15 000 suomalaista tarvitsee saattohoitoa vuosittain

Tämän vuoden yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla kehitetään tänä vuonna suomalaista saattohoitoa ja turvataan ihmisoikeuksia Guatemalassa.

Suomessa saattohoitoa tarvitsee vuosittain noin 15 000 parantumattomasti sairasta ihmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön Saattohoitosuositusten mukaan jokaisella kuolevalla ihmisellä on oikeus hyvään saattohoitoon potilaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti myös kotona, palvelutaloissa ja vanhainkodeissa, ei ainoastaan sairaaloissa. Tämä oikeus ei kuitenkaan toteudu. Laadukkaan saattohoidon saaminen omalla kotipaikkakunnalla on sattumanvaraista. Pahimmillaan kuoleva potilas toimitetaan viimeisiksi päivikseen jopa satojen kilometrien päähän kodistaan ja rakkaistaan.

–Suomi ei myöskään täytä niitä suosituksia, joita Euroopan unioni ja Maailman terveysjärjestö ovat asettaneet inhimilliselle kuolemalle ja kärsimyksen lievitykselle, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen huomauttaa.

Valtakunnallinen verkosto

Yhteisvastuuvaroin luodaan valtakunnallinen saattohoidon osaamisverkosto. Keräyksen tuotolla järjestetään kuolevien parissa työskenteleville saattohoitokoulutusta sekä perustetaan saattohoidon tuki- ja neuvontajärjestelmä ammattihenkilöstön sekä potilaiden ja omaisten tarpeisiin. Hankkeen toteuttamista koordinoi TERHO-säätiö.

–Haluan asua kotona ja päättää itse asioistani mahdollisimman pitkään. Se, että tiedän hoitajan tulevan apuun aina tarvittaessa, on lisännyt turvallisuudentunnetta valtavasti, syöpää sairastava 70-vuotias saattohoitopotilas Hilkka kertoo Yhteisvastuun Yleisradiolle tuottamassa tv-dokumentissa.

Guatemalassa tuetaan yhteisöjä

Guatemalassa ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivää. Alkuperäiskansan edustajia, mayoja, syrjitään monin tavoin. Oikeus koulutukseen, työhön tai palveluihin ei useinkaan toteudu. Huumerikollisuus, ihmiskauppa, jengiytyminen ja korruptio ovat jatkuvia ja kasvavia ongelmia. Naiset ja lapset kärsivät perheväkivallasta.

Guatemalassa yhteisöjä koulutetaan tiedostamaan ja vaatimaan oikeuksiaan omaan kieleen, kulttuuriin, maahan ja palveluihin. Lisäksi ehkäistään perheväkivaltaa ja tuetaan yhteisöjä kehittämään toimeentuloaan. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuukeräykseen lahjoitustavoista saat lisätietoa täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Terhokodin johtaja: Saattohoidosta säädettävä laki

Lääkärilehti: Miksi lapseni täytyi kuolla kärsien?