15-vuotiaan Jyväskylässä raiskannut tuomittiin vankilaan alentuneesti syyntakeisena

21-vuotias jyväskyläläismies on tuomittu kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan tuomittu syyllistyi rikokseen alentuneesti syyntakeisena. Uhrille hänet velvoitettiin korvamaan henkisestä kärsimyksestä 5 000 euroa ja tilapäisestä haitasta 1 500 euroa. Lisäksi korvattavaksi tulivat runsaat 2 600 euron oikeudenkäyntikulut.

Teko tapahtui syksyllä 2017 Jyväskylässä yksityisasunnossa, jossa osapuolet olivat viettäneet kaverinsa tupaantuliaisia alkoholia juoden ja pilveä polttaen. Oikeus katsoi näytetyksi, että tekoaikaan 19-vuotias tuomittu pakotti 15-vuotiaan uhrinsa kanssaan sukupuoliyhteyteen pitäen ranteista kiinni. Hän myös esti tytön avunhuudot laittamalla käden tämän suun eteen.

Miehen mukaan sukupuoliyhteys tapahtui yhteisymmärryksessä, eikä siihen liittynyt mitään väkivaltaa. Hän myös kiisti tienneensä, että tyttö oli alle 16-vuotias.

Oikeus otti rangaistuksen mittaamisessa huomioon miehelle toisen rikosasian yhteydessä tehdyn mielentilatutkimuksen alentunutta syyntakeisuutta osoittaneen tuloksen. Päivää ennen raiskausta mies ryösti kauppaliikkeen puukolla uhkaamalla Jyväskylässä. Hän sai alentuneesti syyntakeisena törkeästä ryöstöstä, vangin karkaamisesta ja haitanteosta virkamiehelle kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman tuomion.

Nyt langetetussa tuomiossa oikeus otti edellisen tuomion huomioon kohtuullistavana, sillä seksuaalirikosasiat olisi voitu käsitellä samassa yhteydessä. Täysimääräisenä tuomio olisi oikeuden mukaan ollut kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta ja alentuneesti syyntakeisena noin kaksi vuotta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .