16-vuotias tyttö kuoli pimeässä hyppyrimäessä – laski päin vaijeria

16-vuotias tyttö kuoli lauantai-iltana onnettomudessa Herttoniemen hyppyrimäessä Helsingissä. Onnettomuudessa loukkaantui myös kaksi muuta 16–17-vuotiasta tyttöä.

Onnettomuus tapahtui ennen puoltayötä, kun kolme teini-ikäistä tyttöä oli päättänyt laskea istualtaan hyppyrimäen muovipinnoitettua alastulorinnettä. Tytöt törmäsivät rinteen keskivaiheilla olleeseen teräsvaijeriin.

Rikoskomisario Jari Nikosen mukaan vaijeri osui yhtä tytöistä kaulan kohdalle ja tämä kuoli tapahtumapaikalla. Muut mäkeä laskeneet loukkaantuivat, ja heidät kuljetettiin sairaalaan. Sairaalaan vietäessä heillä ei ollut Nikosen mukaan hengenvaaraa.

– Alastulorinteen alussa on varoituskyltti rinteessä olevista suojavaijereista. Jostain syystä sitä ei ole huomioitu, Nikonen sanoo.

Nikosen mukaan tapahtuma-aikaan oli pimeää ja valaistus oli ollut pois päältä. Nuorison suosimalla illanviettopaikalla oli ollut onnettomuuden sattuessa noin 20 nuorta viettämässä iltaa.

Liikuntavirasto: Vaijereille estettiin ilkivaltaa

Helsingin liikuntaviraston osastopäällikkö Stefan Fröberg kertoo STT:lle, että hyppyrimäen alastulorinteellä on ollut vaijerit vuosikymmeniä estämässä ilkivaltaa. Vaijerit oli merkitty, mutta rinnettä ei ollut valaistu. Fröbergin mukaan valaistus on päällä silloin, kun paikka on mäkihyppääjien käytössä.

Fröbergin mukaan aluetta on aidattu pikkuhiljaa. Onnettomuuden vuoksi se on tarkoitus aidata kokonaan ja poistaa vaijerit. Fröbergin tiedossa ei ole vaijereihin liittyviä läheltä piti -tilanteita.

Mäkihyppyalue on merkitty kyltein, joissa varoitetaan, että asiaton oleskelu alueella on kiellettyä.

Helsingin kaupungin liikuntaviraston tiedotteen mukaan mäkihyppyalueelle on tehty paljon ilkivaltaa. Muovipintaisella alastulorinteellä on muun muassa ajeltuu mopoilla ja autoilla. Vaijereita oli asennettu estämään asiatonta kulkua alueella.

Herttoniemen liikuntapuisto ja puistossa sijaitseva mäkihyppyalue on Helsingin kaupungin liikuntaviraston rakentama ja ylläpitämä. Mäkihyppyalueen toiminnasta vastaavat Helsingin mäkihyppyseurat. Liikuntaviraston mukaan  alue on tarkoitettu vain mäkihypylle.

– Olemme hyvin pahoillamme tapahtuneesta ja pyrimme koko alueen aitaamisella estämään vastaavanlaiset tapaukset, sanoo liikuntaviraston osastopäällikkö Stefan Fröberg liikuntaviraston tiedotteessa.

Turmasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Onnettomuustutkintakeskus tuskin ottaa Herttoniemen turmaa selvitykseen

Hyppyrimäen vaijeriviritystä ihmetellään – "Aika hurja viritelmä"