300 räjähdetehtaiden työntekijää ja kymmeniä koululaisia evakuoitiin suuronnettomuusharjoituksessa Vihtavuoressa

Kolmisensataa tehdasalueen työntekijää ja kaksi koululuokkaa evakuoitiin Laukaan Vihtavuoressa suuronnettomuusharjoituksessa maanantaina. Kuvitteellisessa tilanteessa Nammon ja Forcitin tehdasaluetta uhkasi maastopalo.

Harjoitus alkoi kello 11 annetulla hälytyksellä, jolloin räjähdetehdasalueelle suuntasi jonkin verran viranomaisten raskasta kalustoa. Harjoitus päättyi kello 16.

Tavoitteena oli harjoitella muun muassa ennalta laaditun pelastussuunnitelman mukaista toimintaa ja suuronnettomuustilanteen johtamista. Alueella testattiin väestöhälyttimien toimivuutta ja vaarasta annettiin myös viranomaistiedote medialle sekä 112-mobiilisovellukseen.

Harjoitukseen osallistuivat pelastuslaitoksen, poliisin ja puolustusvoimien lisäksi sairaanhoitopiiri, kunta ja ely-keskus. Lisäksi sekä poliisilla että pelastuslaitoksella olivat omat tarkkailijansa havainnoimassa toimintaa.

Tarkemmat analyysit toiminnan onnistumisesta tehdään myöhemmin, mutta harjoitusta tarkkaillut asiantuntija, paloinsinööri Mika Kuivalainen oli päivän jälkeen luottavainen viranomaistoimintaan.

– Skenaario on sinänsä realistinen, sillä vaikka tehtaat ovat omassa toiminnassaan ja tuotannossaan hoitaneet asiat kuinka hyvin, ei ulkopuolisiin uhkiin ole aina mahdollista vaikuttaa. Maastopalo voisi syttyä vaikka ukkosesta tai levitä lähistöllä retkeilevän huolimattomasta tulenkäsittelystä, Kuivalainen huomioi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .