3D-tulostus voi aiheuttaa terveysvaikutuksia myös kotikäytössä. Käyttäjien mahdollisia altistumisia hiukkasille ja kaasumaisille epäpuhtauksille sekä näiden aiheuttamia terveysvaikutuksia tutkivat hankkeessaan Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskus sekä Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto.
3D-tulostimissa sulatetaan tyypillisesti termoplastisia muoveja. Sulatusvaiheessa muodostuu päästöjä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia, koska kodeissa harvemmin on riittäviä päästönpoistojärjestelmiä.
Lisäksi laitteisiin saa kansainvälisistä verkkokaupoista materiaaleja, joita ei ole välttämättä tutkittu EU-säädösten mukaisesti tai tarkoitettu koti- ja harrastekäyttöön.
– Vielä ei tiedetä tarpeeksi tulostimien päästöistä tai niiden haitallisuudesta. Siksi hyvästä ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia tulostustyön aikana niin kotona kuin työpaikallakin, jotta terveysongelmia ei pääsisi syntymään, kehottaa erikoistutkija Anna-Kaisa Viitanen Työterveyslaitoksesta.
– Kotikäyttöön suosittelen tuotteita, joilla on suomalainen tai eurooppalainen jälleenmyyjä. Jos valmistaa esimerkiksi koruja tai vastaavia pitkäaikaiseen ihokosketukseen tarkoitettuja esineitä, ostajan tulee varmistaa materiaalin toimittajalta sen sopivuus korukäyttöön, Tuomi sanoo.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa ohjeet 3D-tulostuksen turvallisista työskentelytavoista ja laitteiden turvallisesta käytöstä. Lisäksi hankkeen tulosten myötä tuotantotilat voidaan suunnitella jo alusta alkaen turvallisemmiksi. Samalla etsitään myös keinoja mahdollisten päästöjen ja riskien hallintaan.
Hankkeen päärahoittaja on Työsuojelurahasto ja siihen osallistuu 3D-tulostusalan suomalaisista yrityksistä Alphaform Oy, EOS Finland Oy ja miniFactory Oy Ltd.
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.