42 vuotta poliisissa: Auttamisen halu kantoi läpi poliisiuran ja vei politiikkaan

Kansainväliset komennukset opettivat olemaan jupisematta pikkuasioista ja tekemään nopeita ratkaisuja.

Kun komisario Arto Rajala painoi torstaina virka-ajan päätyttyä moottoripyöräkypärän päähänsä ja sulki Jyväskylän poliisilaitoksen oven, päättyi kuukauden päälle 42 vuotta kestänyt työura poliisissa.

Ainakin moni muuramelainen on tuntenut miehen tähänkin asti ilman virkapukua – lapsesta saakka paikkakunnalla asunut Rajala on toiminut 18 viime vuotta aktiivisesti kunnallispolitiikassa ja tällä hetkellä myös muun muassa Muuramen kirkkovaltuuston puheenjohtajana.

Muuramen henkeä hehkuttava mies jatkaa luottamustehtävissään myös eläkkeellä, joskaan päätöstä ehdokkuudesta mahdollisiin maakuntavaaleihin hän ei ole vielä tehnyt.

– En ole mikään intopoliitikko ja kokoomuksen jäsenkirjakin on vain sen takia, että se on helpottanut ja mahdollistanut toimimista. Tunnen paljon ihmisiä, olen sosiaalinen ja haluan auttaa yhteisten asioiden hoitamisessa, Rajala summaa.

Samat piirteet ja tavoitteet ovat ohjanneet miestä läpi virkauran.

– Poliisin työ on asiakaspalveluammatti. Itselläni on aina ollut käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin, ja totta kai oikeustaju on myös kasvanut matkan varrella. Olen saanut työssäni tyydytyksen siitä, että olen pystynyt auttamaan ihmisiä, en niinkään siitä, että niin sanotusti otetaan kiinni väärintekijöitä, Rajala pohtii.

Mies kokee olleensa omimmillaan haastavissa tilanteissa, jotka ovat vaatineet nopeita ratkaisuja. Tiukkoja paikkoja Rajala ei lähde erittelemään, mutta nostaa esiin uransa alkutaipaleelta, 1970-luvun lopun Espoosta mieleensä piirtyneen tehtävän. Kyseessä oli kiinniottotilanne, jossa mies oli tappanut toisen kirveellä päähän lyömällä ja lähtenyt pakoon.

– Siinä juostiin kilometrin verran pimeää metsäautotietä ja matkan aikana ammuin varoituslaukauksia ilmaan. Lopulta mies pysähtyi ja kääntyi kirves kädessään kohti kolmen metrin päässä. Siinä piti miettiä, että joudunko ampumaan, Rajala sanoo.

Mies pudotti kirveen, eikä ampua tarvinnut.

Kovimmat paikat ovat kuitenkin olleet kansainvälisillä Lähi-idän ja Balkanin komennuksilla, joita on Rajalalla on ollut mahdollisuus tehdä poliisivirassaan niin sotilas- kuin siviilipuolella sekä YK:n että EU:n tehtävissä. Hän on myös kouluttanut ulkomaisia sotilaspoliiseja ja poliisikomentajia.

– Se oli kokonaan eri maailma, josta sain ymmärrystä siitä, kuinka hyvin asiat meillä ovat. Kun näkee, miten oikein mikään ei toimi, osaa olla jupisematta ihan pikkuasioista. Johtaminen niissä olosuhteissa toi omaehtoisuutta ja laajensi ongelmanratkaisukykyä, hän miettii.

Virkapaikka oli 30 vuotta Jyväskylässä. Parhaana aikana hän pitää kihlakunta- ja lääninuudistuksia seurannutta ja nykyistä Sisä-Suomen poliisilaitoksen edeltänyttä aikaa Keski-Suomen poliisilaitoksessa.

– Se oli sopivan kompakti toiminta-alue, eikä oman työn näkökulmasta hallintoa ollut niin hirveästi. Kaiken kaikkiaan paperihommat ovat lisääntyneet ja ovat pois partioidenkin työajasta tien päältä. Paluuta pienempiin yksiköihin ei ole, mutta toivon sydämestäni, ettei mennä enää ainakaan suurempiin yksiköihin, hän sanoo.

Hallintorakenteiden lisäksi yhteiskunnan muutokset ovat ravistelleet koko poliisin toimialaa, eivätkä pelkästään negatiivisesti.

– Kun itse aloitin, annettiin neljän kuukauden koulutuksen jälkeen pyssy, patukka, lamppu ja virkapuku. Joku sanoi, että henkilö pitää ottaa kiinni – otettiin kiinni ja sitten ryhdyttiin selaamaan lakikirjasta miksi. Nykyinen kolmen vuoden koulutus on korkeatasoinen ja laatuvaatimukset kovat, Rajala huomioi.

Koventunut on myös rikollisuus ja rikollisten otteet.

– Huumausaineet ovat muuttaneet toimintaa oleellisesti. Vastarinta on kovempaa ja mukaan ovat tulleet aseet. Suojaliivit ovat aina päällä ja aseet vyöllä, eivätkä missään poliisiauton hansikaslokerossa. Missään ei ole enää mitään lintukotoja – täällä meilläkin voi tapahtua mitä vaan, Rajala muistuttaa.

Yksi asia on kuitenkin pysynyt, ja siitä Arto Rajala on kiitollinen.

– Työilmapiiri on aina ollut välitön. Asiat sanottu suoraan, keskusteltu ja heitetty läppää. Työ on henkisesti raskasta ja on tärkeää, ettei levy jää päälle. Itse olen saanut vastapainoa metsänhoidosta ja moottoripyöräilystä. Myös fyysinen kunto on ollut hyvä. Tavoitteena onkin tulla nyt valtiolle mahdollisimman kalliiksi, Rajala nauraa viitaten eläkevuosiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .