+44-alkuisten häiriöpuheluiden tarkoitus yhä mysteeri – älä soita takaisin

Suomeen on soitettu arviolta jopa kymmenentuhansia hämäräperäisiä puheluita +44-alkuisista numeroista, kertoo Yle. Keskisuomalaisen tietojen mukaan soittoja on tullut runsaasti myös Keski-Suomeen.

Soittoja saaneiden mukaan soittaja puhuu englantia intialaisella aksentilla, ja puhelun sisällöstä on vaikea saada selvää muun muassa soittajan päässä olevan taustahälyn vuoksi.

Yksityisihmisten kokemuksia eri numeroiden puheluista keräävässä Kukasoitti-palvelussa häiritsevistä soitoista on jätetty jo 620 arvioita. Niistä valtaosassa eli noin 80 prosentissa puhelu koetaan vaaralliseksi. Arviot kokoavaa, numeroa +44207702777 koskevaa sivua on katsottu noin 60 000 kertaa.

Monet puhelun saaneet uskovat, että soittaja pyrkii saamaan uhrinsa sanomaan "yes" eli kyllä, minkä jälkeen sitä käytetään väärin suostumuksena jonkinlaiseen tilaukseen.

Yle kuitenkin raportoi keskiviikkona, että Viestintäviraston mukaan näyttöä varsinaisesta huijauksesta ei ole. Monista yhteydenotoista huolimatta viranomaisten tietoon ei ole tullut vielä yhtäkään tapausta, jossa puhelun saaneelle olisi tullut jälkikäteen lasku tai tilausvahvistus.

Tällä hetkellä soittojen uskotaan olevan jonkinlaista puhelinmarkkinointia. Myös Kukasoitti-palvelussa raportoidaan, että puhelun lopussa kysellään sähköpostiosoitetta, johon tulee lisätietoja jostakin tarjouksesta. Soitolla pyritään ilmeisesti myymään osakkeita tai tarjoamaan muunlaisia sijoitusmahdollisuuksia. Iltalehden haastatteleman Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Markus Lintulan mukaan puheluiden tarkempi tavoite on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

Suuntanumero +44 viittaa Isoon-Britanniaan, mutta soittoja voidaan tehdä myös alkuperämaan peittävän virtuaalinumeron kautta. Iltalehti uutisoi perjantaina, että kyseessä voi olla esimerkiksi intialainen puhelinkeskus, jonka puhelut ohjataan brittiläisen numeron kautta. Virtuaalinumeroita kauppaavat verkossa monet yritykset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .