4H-liitolta ollaan viemässä 600 000 euroa

Suomen 4H-liiton valtionavustus on putoamassa rajusti. Maa- ja metsätalousministeriön budjettiesityksen mukaan avustus pienenisi tästä vuodesta 600 000 eurolla.

Tänä vuonna 4H-liitto saa valtionavustusta 3,9 miljoona euroa. Ensi vuonna vastaava summa olisi 3,3 miljoonaa euroa.

– Jos rahat jäisivät tulematta, tilanne olisi dramaattinen, 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski sanoo.

Alakoski kertoo, että 4H-nuorisotyö on ennaltaehkäisevää työtä, jonka kohderyhmänä ovat 6–28-vuotiaat lapset ja nuoret. Käytännön nuorisotyötä toteuttavat 225 suomenkielistä ja 18 ruotsinkielistä paikallisyhdistystä eri puolilla Suomea. Liitossa on yli 50 000 jäsentä.

Kaikki kärsivät

Alakosken mukaan valtionavusta puolet menee paikallisyhdistyksille ja noin puolet jää 4H-liitolle, joka tuottaa tukipalveluja paikallisyhdistyksille. Jos avustus pienenee, siitä kärsivät kaikki, 4H-liitto ja paikallisyhdistykset.

– Joillekin paikallisyhdistyksille avustus on äärimmäisen tärkeä raha, mutta osalla on muutakin varainhankintaa. Yksikään yhdistys ei pyöri pelkällä valtionavulla, Alakoski sanoo.

Kalmari arvostelee ministeriötä

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) ei halua arvostella maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.), joka vastaa 4H-liiton avustuksista. Kalmari sen sijaan kritisoi valtiovarainministeriötä.

– Asia on hoidettava eduskunnassa, mutta olisin toivonut, että tämä olisi ollut valmiina ministeriön (maa- ja metsätalous) pohjaesityksessä. Tämä on hyvin tavanomainen tilanne, Kalmari sanoo.

Kalmari kertoo, että 4H-valtuuskunnan jäsenet ovat yrittäneet vaikuttaa siihen, että järjestön rahoitus olisi pitkäjänteisemmällä pohjalla. Kalmari pohtii, ajatellaanko valtiovarainministeriössä niin, että on tiettyjä niin tärkeitä asioita, että ne voi huoletta jättää pois budjetista, koska eduskunta joka tapauksessa korjaa ne.

– Minusta tämä on eduskuntalaitoksen polkemista, Kalmari kertoo.

Tulevatko rahat?

Kalmari jatkaa, että sama tilanne on toistunut viimeisen kymmenen vuoden ajan. Hän arvioi, että 4H-liitto saa rahansa, koska kaikki eduskuntapuolueet ymmärtävät järjestön merkityksen.

– 4H tekee todella merkittävää työtä nuorten yrittäjyyden ja yrittäjämäisen asenteen hyväksi ja ne ovat avainasioita, jotta työllisyyskehitys saadaan tulevaisuudessa paremmaksi, Kalmari sanoo.

Myös Alakoski korostaa, että 4H tukee kasvua työelämään ja yrittäjyyteen. Liiton ydinsisältö kiteytyy Kolme askelta työelämään – toimintamallissa. Se kertoo siitä, miten 4H-järjestö tukee lapsen ja nuoren kasvua vastuulliseksi ja yritteliääksi kansalaiseksi. Kerhotoiminnassa opitut tiedot ja taidot luovat pohjan työelämätaitojen kehittymiselle. 4H työllistää vuosittain yli 8 000 nuorta, ja nuorilla on yli tuhat yritystä, jotka työllistävät 1 500 nuorta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .