6 000 suomalaista sähköpostitunnusta varastettiin

Microsoftin sähköpostipalvelut ovat joutuneet tietomurron kohteeksi. Runsaat 6 000 Hotmail- ja Live-kirjautumistietoa sisältävä, internetissä julkaistu lista sisältää lähinnä suomalaisten käyttäjien osoitteita.

Vuodosta on raportoitu Microsoftia.

Tietomurtoja tehnyt, Lulz Security -nimellä toiminut ryhmä ilmoitti viime viikolla lopettavansa toimintansa ja julkaisi samalla suuren määrän tietomurroissa hankittuja tietoja. Julkaistut tiedot sisältävät myös suomalaisia sähköpostiosoitteita, käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Tietomurtoja on tehty viime aikoina runsaasti. Tietomurroilla hankittuja tunnuksia käytetään muun muassa huijauksissa ja käyttäjien muiden palveluiden tunnustietojen hankintaan, kun samoja käyttäjätunnuksia ja salasanoja kokeillaan useampiin palveluihin.

Kirjautumistiedot sähköpostipalveluihin ovat erityisen haluttuja, sillä sähköpostit sisältävät usein henkilökohtaisten tietojen lisäksi maksuvälinetietoja ja muita kirjautumistietoja, Viestintävirastossa toimiva tietoturvaviranomainen CERT-FI kertoo.

Tietovuotojen arkipäiväistyminen korostaa käyttäjien vastuuta salasanojen käytössä. Usein eri palveluissa käytetään samaa salasanaa.

Erittäin tärkeää on käyttää työpaikan ja vapaa-ajan palveluissa eri salasanoja. Sähköpostipalveluissa käytettävien salasanojen tulisi erota muista keskustelu- ja asiointipalveluista.