60 lammasta tuhoaa pian jättipalsamia Kortepohjassa

Jyväskylän kaupunki on aloittanut viisivuotisen projektin selvittääkseen, voidaanko jättipalsami hävittää lampaiden avulla. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka vie elintilan muilta kasveilta.

Kortepohjassa sijaitsevaan Vehkalammen puistoon asettuu kesän ajaksi 60 lammasta. Tämänhetkisen arvion mukaan lampaat tuodaan paikalle ensi viikon torstaina. Eläimet palaavat puistoon joka kesä seuraavan neljän vuoden ajan.

Lampaiden tehtävänä on hävittää puistossa rehottava jättipalsami. Jättipalsamin siemenet itävät pitkään, joten kitkemistä joutuu tekemään useita kertoja saman kesän aikana.

Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalon mukaan puisto jaetaan neljään laidun­alueeseen. Lampaita tarvitaan paljon, koska niiden on tarkoitus syödä kukin alue läpi vähintään kerran kesän aikana.

– Tarkoituksena on, että katras syö nopeasti ja tarkkaan yhden laitumen ja siirretään sitten seuraavalle, Ylitalo kertoo.

Projektin alussa tutkitaan, miten laidunnus on parasta järjestää. Lopulta selviää, pystyvätkö lampaat hävittämään jättipalsamin kokonaan.

Viisi vuotta kestävän kokeilun arvioidut kustannukset ovat noin 160 000 euroa. EU tukee Jyväskylän kaupunkia maksamalla kustannuksista 40 prosenttia.

Projekti on osa Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimaa Viekas Life -hanketta, jonka tavoitteena on kartoittaa ja torjua haitallisten vieraslajien aiheuttamia vahinkoja.

Lampaisiin voi tuttuun tapaan törmätä myös Kuokkalassa, jonne perinteiset kesälampaat tuotiin perjantaina. Lampaat ovat vuokralla Piesalan lammastilalta.

Kesälampailla on Kuokkalassa kolme laidunaluetta: Suuruspäässä, Lampitien lähellä ja Samulinniemessä.

Kaupunki huolehtii lampaiden hoidosta ja valvonnasta. Lampaille ei saa viedä ylimääräistä ruokaa, sillä se voi aiheuttaa niille vatsavaivoja.

Kuokkalan lampaat eivät liity Viekas Life -hankkeeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .