8-vuotias tyttö kuoli sikainfluenssaan

Sikainfluenssa on vaatinut toisen kuolonuhrin Suomessa. Viranomaiset vahvistivat keskiviikkoiltana perusterveen 8-vuotiaan tytön kuolleen tautiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan torniolaistytön laboratorionäytteestä löytyi sikainfluenssavirus. Tyttö kuoli maanantai-iltana kotonaan.

Tutkimusprofessori Petri Ruutu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että tyttö oli saanut sikainfluenssaviruksen aiheuttaman keuhkokuumeen ja hän kuoli selvästi alle viikon sairastamisen jälkeen. Ruudun mukaan taudin nopea eteneminen viittaa siihen, että keuhkokuume oli viruksen aiheuttama. Tarkemmat tutkimustulokset saadaan myöhemmin.

Sairaanhoitopiiri selvittää tapauksen

Viranomaiset olivat keskiviikkona melko vaitonaisia tytön kuolemaan johtaneista yksityiskohdista. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi kuitenkin kertoi, että tyttö oli sairastuttuaan käynyt tai ainakin ollut yhteydessä Tornion terveyskeskukseen. Ajankohtaa hän ei tiedä.

Kuolemantapaus käydään läpi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiolääkäri Ulla Kaukoniemi sanoo, että tapaus analysoidaan ja jos tilanne vaatii, toimintoja muutetaan.

– Käymme olemassa olevat käytännöt läpi, ja niitä mahdollisesti tarkennetaan, Luosujärvi vahvistaa.

Tyttö kävi Ruotsin puolella yhteiskoulua, jossa on suomalaisia ja ruotsalaisia oppilaita. Koulussa oli viime viikolla syysloma.

Ensimmäinen sikainfluenssan aiheuttama kuolemantapaus sattui puolitoista viikkoa sitten Pohjois-Pohjanmaalla, kun tautiin kuoli 25-vuotias pitkäaikaissairaudesta kärsinyt nainen.

Suomessa on varmistettu kaikkiaan yli 1 200 sikainfluenssatartuntaa, mutta todellinen sairastuneiden määrä on moninkertainen. Laboratoriokoe tehdään vain murto-osassa tapauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.