96-vuotias veteraani: Jätä toinen ruoka-annos väliin

Sadassa vuodessa suomalaisten elinajanodote on lähes kaksinkertaistunut. Tulevaisuudessa tiede voi tarjota toisen mahdollisuuden: ihmiselle on ennustettu jopa satojen vuosien elinikää.

Ajatus eliniän pitenemisestä saa lahtelaisen Manne Salosen, 96, mietteliääksi. Hän asuu kotonaan Jalkarannassa yksin, kun vaimo kuoli neljä vuotta sitten.

Pitkästä iästään Salonen kiittää ainakin hyviä geenejä.

– Isäni eli 90-vuotiaaksi ja sedät yli yhdeksänkymmenen.

Salonen uskoo, että myös kurinalainen syöminen ja urheilu ovat pitäneet hyvässä kunnossa.

– Olen pitänyt huolen, että syön vain niin paljon kuin tarvitsen. Se tuntuu usein siltä, että voisi vielä syödä toisenkin annoksen, joka kuitenkin kannattaa jättää väliin.

Urheilussa Salosen lajeja olivat yleisurheilu ja mäkihyppy, jota hän kehuu mahtavaksi. Kilpailut jäivät selkäsairauden takia jo nuorena, mutta Lahden hiihtoseurassa Salonen on toiminut aktiivisesti vuosikymmeniä.

Salonen on nyt erityisen huolissaan nuorista.

– Jokaisen täytyisi löytää paikkansa, saada töitä. Toivottavasti emme hukkaa nuoria ikäluokkia.

Manne Salonen joutui sotaan 19-vuotiaana. Sota opetti paljon, vaikkei Salonen sellaista koulua suositeltavana pidäkään. Hän on kiitollinen, että selvisi naarmuitta. Sodan jälkeen työ, politiikka ja järjestötoiminta veivät suurimman osan ajasta.

– Jos jotakin voisi järjestellä uudelleen, niin perheelle ja lapsille olisin voinut antaa enemmän aikaa. Onneksi vaimoni oli kotona.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.