AKT ja PAM ulkona, Tehy ja Metalliliitto mukana – katso liittosi kanta kilpailukykysopimukseen

KSML.fi kokosi ammattiliittojen kannat kilpailukykysopimukseen.

Yhteensä neljä palkansaajajärjestö SAK:n alaista liittoa vetäytyy kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimuksesta.

Kovimmat pommit pudottivat perjantaina kuljetusalojen ammattiliitto AKT ja palvelualojen PAM, jotka ilmoittivat, että ne eivät tue työmarkkinajärjestöjen esitystä.

Kuusi liittoa on sopimuksen kannalla, niistä Metalliliitto kuitenkin vain tiukoin reunaehdoin.

AKT:lle muun muassa ajankohta oli väärä

Perjantain seuratuin tiedotustilaisuus alkoi kello 14 ja päättyi tietoon siitä, että kuljetusalan AKT ei lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen. Järjestö sanoo valmistautuvansa liittokohtaiselle kierrokselle.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi tiedotustilaisuudessaan, että liiton valtuuston päätös oli yksimielinen. Hänen mukaansa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ajankohta neuvotteluille oli väärä, kun hän aloitti yhteiskuntasopimusneuvottelut viime vuonna.

– AKT:lla oli vielä kaksi vuotta nykyistä sopimusta jäljellä. Vuoden 2016 syksy olisi ollut Sipilältä oikea ajankohta, kun sopimusta on kolme kuukautta jäljellä, Piirainen sanoo.

Iso PAM jäi ulkopuolelle

Myös iso Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoi perjantaina torppaavansa sopimusesityksen. Pamiin kuuluu yli 230 000 palkansaajaa.

Puheenjohtaja Ann Selin esitti PAMin hallitukselle, että tietyin reunaehdoin liitto olisi lähtenyt mukaan. Hallituksen enemmistö oli kuitenkin toista mieltä, Selin sanoi STT:lle.

– Ei sitä pakoon pääse, että olemme maan suurin ammattiliitto. Kyllä tämä vakavasti sitä heiluttaa, Selin kommentoi yhteiskuntasopimuksen tilannetta.

Perjantaina myös Rakennusliitto tiedotti, että se ei hyväksy yhteiskuntasopimusta. Liiton hallitus päätti, että liitto neuvottelee uudet työehtosopimukset ensi talvena. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo kuitenkin, että hän aikoo SAK:n hallituksessa pidättäytyä äänestämästä sopimuksen puolesta tai vastaan.

Rakennusliiton mukaan yhteiskuntasopimuksessa määritelty kilpailukykypaketti on jo käytössä rakennusalalla.

Jo torstaina kielteisestä kannastaan ilmoitti Elintarviketyöläisten liitto SEL. Ammattiliiton mukaan se ei voi hyväksyä työajan palkatonta pidentämistä kolmella päivällä.

Osa liitoista sopimuksen taakse ehdollisesti

Metalliliitto kertoo suhtautuvansa kilpailukykysopimukseen erittäin kriittisesti. Sen mukaan sopimus on yksipuolisesti vain palkansaajien toimeentuloa kiristävä. Liitto kertoi perjantaina olevansa mukana, mutta vain tiukoin reunaehdoin. Se edellyttää muun muassa, että maan hallituksen on toimittava täsmälleen kilpailukykysopimuksessa sovitun mukaisesti.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi STT:lle, että tämänhetkisin tiedoin hän arvioi hallituksen päättävän, että SAK ei ole mukana kilpailukykysopimuksessa.

Kilpailukykysopimuksen hyväksymisen kannalle ovat palkansaajapuolelta toistaiseksi asettuneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Paperiliitto, Ilmailualan Unioni sekä Merimies-Unioni. Myös terveydenhuoltoalan Tehy kertoi perjantaina lähtevänsä neuvotteluihin Tehyn mukaan sopimus olisi "huonoista vaihtoehdoista vähiten huono".

Perjantaina alkuillasta myös teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ja Sähköliitto ilmoittivat hyväksyvänsä työmarkkinakeskusjärjestöjen kilpailukykysopimusta koskevan neuvottelutuloksen. Sopimuksen hyväksymisen ehtoina molemmilla liitoilla on kuitenkin, että Suomen hallitus vetää pois niin sanotut pakkolait, peruu 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset. 

Molemmat myös vaativat, että SAK:n hallitus hyväksyy maanantaina kilpailukykysopimusta koskevan neuvottelutuloksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi perjantaina STT:lle, ettei kommentoi millään tavalla joidenkin liittojen poisjääntiä yhteiskuntasopimuksesta. Pääministerin mukaan työmarkkinajärjestöt päättävät sen, kaatuuko yhteiskuntasopimus muutamien liittojen poissaoloon.

Akavan Fjäder: Hirveä hinta, jos sopimus kaatuu

SAK:n Lyly: Olen harmissani, mutta ymmärrän

AKT ei hyväksy yhteiskuntasopimusta – "Ajankohta neuvotteluille oli väärä"