ASP-säästämisen ikäraja alenemassa

Valtion asuntosäästötukea ollaan ulottamassa jo 15-vuotiaille. Ensi viikolla valtioneuvoston käsittelyyn tuleva lakimuutos edellyttää kuitenkin, että nuori on luonut ASP-säästönsä omalla työllään tai omalla työllä ansaitun omaisuuden tuotoilla.

Ehtoa ovat vastustaneet muun muassa Finanssialan keskusliitto ja Suomen Hypoteekkiyhdistys. Niiden mukaan on vaikea osoittaa, kuinka talletetut varat on ansaittu. Lisäksi ASP-säästämiselle ehdotettu rajaus pelkästään omalla työllä ansaittuihin varoihin on ristiriidassa luottolaitoslain vajaavaltaisia koskevien säännösten kanssa.  ASP-laina edellyttää 10 prosentin säästöjä vähintään kahden vuoden aikana.

Käytännössä rajaus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi alaikäisen rippi- tai muita rahalahjoja ei voisi tallettaa yhteiskunnan tukemalle ASP-tilille, vaan niille pitäisi olla tilinsä.

– ASP-säästämisen perusajatus on oma työ, omatoimisuus ja pitkäaikaissäästäminen. Säästäminen on kuin lainan etukäteishoitoa, mikä valmentaa hoitamaan lainaa myöhemminkin hyvin, perustelee lain tavoitteita ylitarkastaja Jorma Pietiläinen ympäristöministeriöstä.

Voiko sitten itse ansaituiksi rahoiksi tulkita vanhempien nurmenleikkuusta tai muista kotitöistä maksamat palkkiot – Pietiläisen mukaan Valtiokonttori luo soveltamiskäytännöt sekä valvoo ja ohjeistaa. Hänen mukaansa lähtökohtana kuitenkin on, että tulot näkyvät verokirjalla.

ASP-tilille säästää neljännesvuosittain 150–3 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.