Aalto Airport tai Matti Nykäsen lentokenttä – näin lukijat kommentoivat

Professori Alpo Rusi kysyi leikkimielisesti viime maanantaina Jyväskylän historiallisen seuran yleisöluentonsa päätteeksi, pitäisikö Jyväskylän lentoaseman uudeksi nimeksi antaa Rudolf Holsti International Airport. Rusin mielestä jyväskyläläissyntyinen tohtori Rudolf Holsti (1881–1945) oli yksi Suomen itsenäisyyden historian tärkeimmistä ulkopoliittisista vaikuttajista.

Me taas utelimme Rusin innoittamana verkkolukijoiltamme, kenen merkkihenkilön mukaan kenttä pitäisi nimetä? Kyselimme samalla, pitäisikö nimeä yleensäkään muuttaa. Yli 2300 vastaajan joukosta vain 24 prosenttia kannatti nimen vaihtamista. Ehdotuksia lentoasemalle nimensä antavista merkkihenkilöistä tuli silti runsaasti.

Eniten kannatusta saivat Alvar Aalto ja Matti Nykänen. Seuraavassa perusteluja:

"Olen pian neljän vuoden aikana tehnyt useita matkoja Jyväskylän lentokentältä etelään. Aina on mielessäni ollut toive, että lentokenttä tekisi oikeutusta suomalaiselle arkkitehtuurilla, muotoilulle. Ehdotukseni on Aalto Airport, kunnioittamaan Aino ja Alvar Aallon elämäntyötä, Jyväskylän erityistä merkitystä Alvarin elämässä. Lisäksi Aalto Airport kuvastaa aaltoliikettä, loputonta liikettä, joka liittyy sekä elämään että matkaan. Ja muistammehan, että Alvar Aalto matkusti mielellään lentäen, ykkösluokassa."

"Alvar Aallon Jyväskylän lentokenttä. Nostaa kentän heti kansainväliselle tasolle."

"Tietenkin Alvar Aallon mukaan. Ei kaivanne suurempia perusteluita."

"Alvar Aalto International Airport. Voiko komeampaa nimeä enää olla?"

"Ilman muuta: Matti Nykänen International Airport . Perustelut: Onhan kysymyksessä lentäminen myös."

"Ei kai Jyväskylän lentokenttää voi nimetä kenenkään muun kun Matti Nykäsen mukaan. Paikallisuutta, kansainvälisyyttä ja lentoa samassa paketissa!!"

"Jyväskylän lentokentän voisi nimetä Matti Nykäsen mukaan. Hän on kansainvälisestikin tunnettu jyväskyläläinen."

"Reiska Parkkulainen International Airport"

Muita kentän väärtejä keskisuomalaisia olivat lukijoiden mielestä muun muassa ralliautoilijat Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen, kansanedustaja Mauri Pekkarinen, jääkiekkovaikuttaja Urpo Helkovaara ja Jyväskylän katukuvasta aikoinaan tuttu kaupunkipersoona Reino "Reiska" Parkkulainen. Historiallisista vaikuttajista esiin nousivat myös esimerkiksi kirjailija Minna Canth, suomen kielen kehittäjä Wolmar Schildt, toisen maailmansodan lentäjä-ässä Ilmari Juutilainen, Neuvostoliittoa palvellut poliitikko Otto Ville Kuusinen ja ensimmäinen paljasjalkainen jyväskyläläinen, vuonna 1834 syntynyt  Johan Gustaf Sund. Useamman maininnan saivat myös keskisuomalaisen ilmailun pioneerit, Jyväskylän Keljossa toimineet veljekset Niilo ja Valto Karhumäki.

Useampi kommentoija oli sitä mieltä, että sopivin nimi lentoasemalle olisi Jyväskylä–Tikkakoski Helsinki­–Vantaan tapaan.

Keskisuomalaisen tuotepalkinnon voitti arvonnassa Janne Lähteinen Jyväskylästä. Kiitos kaikille osallistujille!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .