Aalto haastaa puolueet julkistamaan turvapaikkapoliittiset linjauksensa

Vihreiden Touko Aallon mukaan keskusta ja kokoomus puhuvat kauniisti arvoista, mutta linja on käytännössä yhtä nuiva kuin perussuomalaisilla.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto peräänkuuluttaa puolueita tuomaan julki turvapaikkapoliittiset näkemyksensä kiertelemättä.

–  Rasismin kanssa ei pidä flirttailla. Tarvitaan selkeät linjat ja kannat. Ilma on sakeanaan erilaisia tulkintoja ja puheita. Olisi tärkeää, että puolueet kertovat, millaista linjaa ne toteuttavat, jos valtaa saavat, Aalto sanoo STT:lle.

Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus esimerkiksi puhuvat Aallon mukaan kauniisti arvoista, mutta niiden linja on käytännössä yhtä nuiva kuin perussuomalaisilla.

Vihreät itse nostaisi kiintiöpakolaisten määrän heti 2 500 ihmiseen ja tulevaisuudessa vähintään muiden Pohjoismaiden tasolle. Näin vihreiden puoluevaltuuskunta linjaa sunnuntaina hyväksymässään turvapaikkapoliittisessa paperissaan.

Suomen kiintiö on tällä hetkellä 750 pakolaista vuodessa. Ruotsi on nostamassa pakolaiskiintiönsä 5 000:een ja Norjassa se on 3 000.

– Tämä 2 500 on ensimmäinen askel, ja ylöspäin siitä ollaan menossa, sanoo Aalto.

Vihreiden mielestä Suomen pitäisi EU:n sisällä vaikuttaa siihen, että laillisia reittejä pystytään luomaan lisää ja että vastuunjako eri jäsenvaltioiden välillä on oikeudenmukainen.

Perheenyhdistämisen helpottaminen on olennaista. Puolue vaatiikin tulorajojen poistamista kokonaan kansainvälistä suojelua saaneiden ihmisten perheenyhdistämiseltä.

 Maahanmuuttoviraston määrittelemä tuloraja on kahden vanhemman ja kahden lapsen perheessä 2 600 euroa kuukaudessa.

Oikeusapu ja tulkkaus taattava

Vihreät suomii hallituksen kiristäneen turvapaikkapolitiikkaa radikaalisti ilman, että päätösten kokonaisvaikutuksia olisi arvioitu. Hallitus on muun muassa heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeutta saada oikeudellista apua samalla, kun maahanmuuttovirasto on kiristänyt tulkintakäytäntöjään, puolue kritisoi.

– Ihmisen pitää saada riittävä oikeusapu ja tulkkaus. Sillä tavalla voidaan ehkäistä lähtöruutuvaiheessa väärinymmärryksiä ja väärien päätösten ituja kumpaankiin suuntiin, sanoo Aalto.

Vihreiden mielestä pakkopalautukset on väliaikaisesti keskeytettävä, kunnes on varmaa, että turvapaikkaprosessi takaa hakijoiden oikeusturvan sekä perus- ja ihmisoikeudet.

– Jokainen tapaus, jossa järjestelmä ei ole tunnistanut kidutuksen uhria, on vakava ja liikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vihreät nostaisi kiintiöpakolaisten määrän heti 2 500 ihmiseen

Kommentointi on suljettu