AaltoAlvarin supersuosittu vesiliukumäki käyttökieltoon – syynä pilari, joka on jo alun perin asennettu vinoon

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarin iso liukumäki on jo kolmatta viikkoa käyttökiellossa Jyväskylässä. Syynä ovat rakenteelliset vauriot, jotka huomattiin rutiinitarkastuksen yhteydessä.

Yli kymmenen vuotta AaltoAlvarin huollossa työskennellyt erikoisammattimies Arto Terho oli mukana, kun kyseistä tarkastusta elokuun alkupuolella tehtiin.

– Joka vuosi ennen kuin talo aukeaa, tehdään rutiinitarkastus, eli kierretään kaikki paikat. Tarkastelimme myös liukumäkeä ja totesimme, että keskimmäinen pilari on ehkä aavistuksen kallellaan, Terho kertoo.

Siitä huolimatta hän arveli heti, että on täysin mahdollista, etteivät rakenteet ole todellisuudessa edes vaurioituneet. Samoilla linjoilla oli Jyväskylän kaupungin olosuhdepäällikkö Jouni Arnberg.

– Pidimme todennäköisenä, että mäki kestäisi hyvinkin laskea, mutta kukaan ei halunnut ottaa sellaista riskiä, että siinä sattuisi jotakin. Pelasimme varman päälle.

Pilarin pintakorjaus riittää

Varman päälle pelaaminen tarkoitti sitä, että kaupunki tilasi insinööritoimisto Vahasen tutkimaan liukumäen rakenteet perusteellisesti.

Ensimmäisen kerran insinöörit kävivät tutkimassa mäkeä jo pari viikkoa sitten, viimeisimmät tutkimukset tehtiin tiistaina. Terho itsekin oli mukana, kun katselmusta tiistaina tehtiin.

– Kyllä se sinänsä ihan vakaalta näytti, eikä sieltä löytynyt mitään isompaa vauriota, Terho sanoo.

Insinööritoimisto Vahanen toimitti tutkimustulokset tiistaina Jyväskylän Tilapalvelulle. Tutkimusten mukaan pilari todella oli hieman kallellaan, noin viisi millimetriä 180 cm:n matkalla.

– Johtopäätökseni on, että pilari on jo asennusvaiheessa tullut hieman vinoon, eikä se ole siitä kallistunut, väliraportissa todetaan.

Keskisuomalainen tavoitteli insinööritoimisto Vahasen edustajaa kommentoimaan tutkimusten tuloksia, mutta Jyväskylän yksikönpäällikkö Reino Hiltunen tyytyi toteamaan, että kaupungin Tilapalvelu vastaa tiedottamisesta.

Väliraportissa kerrotaan, että pilarin juuressa oli paikoin ruostetta ja syöpymiä, mutta pilarin sisällä ei ollut vettä.

– Olen sitä mieltä, että se (pilari) kestää pintakorjauksella peruskorjaukseen (saakka), väliraportissa todetaan.

Mäki pysyy toistaiseksi suljettuna

AaltoAlvarin vesiliukumäki pysyy suljettuna niin kauan, että kallistunut pilari korjataan. Korjauksen aikataulu on toistaiseksi avoinna.

– Se toteutetaan heti, kun saadaan väliaikainen korjaussuunnitelma, Arnberg kertoo.

Alun perin pelättiin jopa sitä, ettei vesiliukumäkeä olisi saatu enää lainkaan käyttöön ennen uimahallin peruskorjausta, jonka on määrä alkaa vuonna 2021.

Paljonko on ennätyksesi Aalto-Alvarin vesiliukumäessä? Tällä miehellä se on 9,1 sekuntia  

Vaikka Arnbergin ja Terhon korviin ei ole kantautunut juurikaan moitteita, monia uimahallin käyttäjiä liukumäen sulkeminen varmasti harmittaa.

– Liukumäki on varsinkin lapsiperheille se vetonaula, miksi tänne tullaan. Kyllä kylpylä on vähän pliisu ilman sitä, Terho sanoo.

Arnbergin arvion mukaan ihmiset ovat kuitenkin ymmärtäneet, että tässä on kyse turvallisuudesta.

– Tosiasia on, että liukumäki on vuodelta 1991. Vanhan laitoksen kanssa pitää olla tarkkana, Terho sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .