Aamulehden päätoimittajavalintaan liittyvät työsyrjintäepäilyt laajenivat – Alma Median toimitusjohtajan epäillään syrjineen kahta naisehdokasta

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne sanoo STT:lle, ettei halua kommentoida Aamulehden päätoimittajavalintaan liittyvää uutta rikosepäilyä tai koko tapausta lainkaan.

Telanteen mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä häneen eikä ketään Aamulehden edustajaa ole kuultu tapaukseen liittyen.

–  Emme me tunne tätä asiaa, kun poliisi ei ole kuullut meidän edustajia tähän prosessiin liittyen ollenkaan. Olen ihan lehtitietojen varassa, Telanne sanoo STT:lle.

Telanne ei myöskään kommentoi, katsooko hän toimineensa työhönottotilanteessa asianmukaisesti.

Poliisi kertoi tänään epäilevänsä, että toistakin Aamulehden päätoimittajahaussa mukana ollutta naista olisi syrjitty. Asianomistaja otti itse yhteyttä poliisiin. Epäilty työsyrjintä on tapahtunut vuodenvaihteessa.

Poliisi kertoi toissa viikolla aloittaneensa esitutkinnan, joka liittyy nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivan Päivi Anttikosken rekrytointiprosessiin.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo, että epäilystä on puhuttu myös syyttäjän kanssa.

– Syyttäjän näkemyksen mukaan myöskin on syytä tässä vaiheessa pitää ne kaksi työsyrjintäepäilystä, kertoo Kinnunen.

Telanne ei ole ainoa epäilty

Kinnusen mukaan työsyrjinnästä epäillään Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta, mutta Telanne ei ole ainoa epäilty.

Kinnunen ei avaa tarkemmin, missä vaiheessa rekrytointiprosessia toinen päätoimittajakandidaatti on ollut, mutta hän vahvistaa, että kandidaatti on ollut samankaltaisessa tilanteessa kuin Anttikoski.

Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdelle reilut kaksi viikkoa sitten, että valinta Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi kariutui siihen, että Anttikosken puoliso ja lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle Anttikosken työn mukana. Telanne oli Anttikosken mukaan sanonut, ettei kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet rekrytointiprosessiin. Lännen Medialle asiaa kommentoineen Telanteen mukaan yksityisasioista ei ole kysytty rekrytointihaastatteluissa, eikä Anttikoski ollut edes finalistien joukossa. Anttikosken mukaan hänelle oli puolestaan kerrottu, että hän on ykkösehdokas tehtävään.

Mistä työsyrjintäepäilyissä on kyse?

Tutkinnanjohtaja Kinnunen ei vielä tässä vaiheessa kerro, onko toisessakin tapauksessa ollut kyse perheasioista.

Päätoimittajavalinnoissa on yleistä edellyttää päätoimittajan asuvan paikkakunnalla, mutta lain mukaan työnantaja ei voi työntekijää valitessaan ilman hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijaa epäedulliseen asemaan perhesuhteiden takia.

Epäiltynä oleva Telanne on tuomittu perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä aiemmin. Korkein oikeus tuomitsi Telanteen vuonna 2015 sakkoihin. Tuomio liittyy siihen, että Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde purettiin, kun tieto tämän naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta tuli ilmi.

Poliisi jatkaa Alma Mediaan liittyvää tutkintaa tällä viikolla todistajien ja asianosaisten kuulemisilla. Kuultavana on Kinnusen mukaan 6–7 ihmistä.

-----

Korjattu klo 18.10: valtioneuvoston kirjoitusasu ennen ensimmäistä väliotsikkoa, kirjoitetaan pienellä, ei isolla alkukirjaimella

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oppilaiden kännykän käyttö välitunnilla on iso haaste – näin kävi, kun jyväskyläläinen Mankolan koulu kokeili viikkoa ilman puhelimia

EU-johtajat neuvottelivat läpi yön – yhteiseen pöytään palataan aamupäivällä

Yön uutiskooste: Kiinassa koronaviruskeskuksessa uudet tartunnat ovat vähenemään päin, Kaksi Diamond Princess -alukselta Australiaan evakuoitua on saanut koronavirustartunnan

Lännen Media: Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista tyytyväisiä Marinin hallitukseen

Vilja, 5, ja tuhatkiloinen Lupu-sonni tulevat mainiosti juttuun – tältä näyttää elämä keskisuomalaisella luomukarjatilalla

MT: Häkkänen ei pyri kokoomuksen johtoon vaan tukee Orpoa – vetoaa ikäänsä ja perhesyihin

Hammashoito rokottaa suomalaisten kukkaroa entistä kovemmin: Yksityisellä hinnat nousseet lyhyessä ajassa kolmanneksella, julkisella vieläkin enemmän

Sadealue tuo huonon ajokelin suureen osaan maata – Lapin lumiahdinko ei hellitä, etelämpänä sataa taas vettä

Helsingin Laakson sairaalan lääkärit pelkäävät potilasturvallisuuden vaarantuvan lääkäripulan vuoksi – myös osastojen sulkeminen vaihtoehtona

Poliisin vasteajat pohjoisessa Keski-Suomessa paranemaan päin – mutta pitkille välimatkoille ei voi mitään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.