Aamulehti: Ravitsemusterapeutti huomasi, että tavalliset ihmiset vihaavat kehoaan – "Mittanauhat pois"

Jyväskylässä asuva ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä on huolissaan suomalaisten kehonkuvasta, kertoo Aamulehti. Aamulehden haastettelema nainen huomasi ongelman, kun työskenteli ravitsemusterapeuttina Jyväskylässä Keski-Suomen keskussairaalassa.

–Ihan tavallisilla ihmisillä oli hämmentävän paljon syömishäiriön kaltaisia tai syömishäiriöön viittaavia oireita, täräytti Mikkilä Aamulehdelle.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle tullessaan moni keski-ikäinen ihminen tuskaili syyllisyyttä, joka syntyi syömisestä ja omasta vartalosta. Osa ei voinut edes katsoa itseään peilistä tehdessään jumppaliikkeitä.

Häpeä omasta kehosta voi olla hyvin vahva. Eräs asiakas kertoi Mikkilälle, ettei halua saunoa oman puolisonsa kanssa.

Mikkilän mukaan terveydenhuolto ja personal trainerit eivät tarjoa sopivaa apua ongelmaan. Tarjolla on sääntöjä, kaloreiden vahtaamista, numeroita ja taulukoita. Erityisesti tositv:n dieettiohjelmat kuvottavat Mikkilää.

–Se inhottaa minua. Ihmisiä rahastetaan lupauksella paremmasta hyvinvoinnista, mutta lopulta heistä tehdään entistä ahdistuneempia omaa kehoaan kohtaan, nainen kommentoi Aamulehdelle.

Ratkaisu ongelmaan löytyi kehopositiivisuudesta ja itsensä hyväksymisestä. Mikkilä perusti aiheen tiimoilta blogin Leena Putkosen kanssa. Se erilainen fitness -blogi on pyörinyt vuodesta 2013.

Naisella on vinkki kaikille terveydenhuoltoalan ammattilaisille, jotka kohtaavat kehostaan ahdistuneita asiakkaita.

– Aloitetaan siitä, että jätetään mittanauhat ja vaa'at pois ja kysytään ihmiseltä, mitä sinulle kuuluu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .