Aamulla katseet länteen! Täydellinen kuunpimennys näkyy Keski-Suomessa hyvin – seuraavan kerran 2025

Maanantaiaamuna kannattaa tähyillä länteen ja länsiluoteeseen, sillä Suomessa nähdään harvinainen täydellinen kuunpimennys. Pimennyksen niin sanottu "täydellinen vaihe" alkaa tähtitieteellisen seuran Ursan mukaan kello 6.41 ja päättyy 7.43.

Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan klo 7.12.

Tällä kertaa kuunpimennystä pitäisi päästä Keski-Suomessa myös ihailemaan, sillä maakuntaan ennustettiin sunnuntai-iltana selkeää säätä. Viime elokuun kuunpimennys jäi suurilta osin pilvien taakse.

– Pohjanlahden rannikolla on riski paksumpiin sumupilvilauttoihin. Muualla maassa on laajalti selkeää, meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta kommentoi sunnuntai-iltana.

Paikoin taivaalla saattaa olla jääkidepilviä, mutta kuun pitäisi kuultaa niidenkin läpi.

– Kireä pakkanen tosin kannattaa ottaa ulos lähtiessä huomioon, Valta lisäsi.

 

Pimennys voidaan havaita Keski-Suomessa lähes kokonaan. Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksissä, kuunpimennyksen seuraaminen on yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

Täydelliset kuunpimennykset ovat harvinaisia, ja seuraavan kerran sellaista voi ihailla Suomessa vasta vuonna 2025.

Kuunpimennyksessä Kuu on Maan varjossa, mutta ei kuitenkaan muutu näkymättömäksi. Pimennykset tapahtuvat täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko.

Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia, mutta alku- ja loppuvaihe näkyvät kokonaan vain Lapissa ja pohjalaismaakunnissa.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehä sirottaa valon sinisiä värisävyjä, mikä värjää myös päivätavaamme siniseksi. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Jos maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Yhdysvalloissa tammikuun täysikuuta kutsutaan susikuuksi, joten tätä kuunpimennystä on markkinoitu maailmalla laajasti "superverisusikuuna". Ursa muistuttaa, että kyseessä on kaikesta dramatiikasta huolimatta kuitenkin aivan tavallinen täydellinen kuunpimennys.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .