Aarnion kolmen vuoden Trevoc-tuomio jää voimaan – KKO ei myöntänyt valituslupaa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemukset seurantalaiteyhtiö Trevocin rikosjutussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Jari Aarniolle hovioikeudessa tuomittu kolmen vuoden vankeusrangaistus jää voimaan.

Aarnion tuomio tuli muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Hovioikeus totesi, että Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaitteita myyneessä Trevocissa ja niitä ostaneessa Helsingin huumepoliisissa. Hovioikeus katsoi Aarnion pettäneen Helsingin poliisia ja suojelupoliisia. Lisäksi Aarnio sai oikeuden mukaan Trevoc-omistuksista merkittävää taloudellista hyötyä.

Oikeuden mielestä Trevocin toimittamat seurantalaitteet eivät soveltuneet poliisin salaiseen tiedonhankintaan, koska yhtiön omistusjärjestelyt olivat salattuja ja niissä oli mukana United Brotherhood -liivijengin silloinen pomo.

Hovioikeus linjasi, että Aarniolla oli päätäntävallaltaan Trevocin omistajaan, optionhaltijaan ja sijoittajaan verrattava asema. Näin hän oli oikeuden mukaan esteellinen valmistellessaan Helsingin poliisilaitoksen seurantalaite-, ohjelmisto-, välineistö-, ja palveluhankintoja yhtiöstä.

Oikeus piti Aarnion törkeää petosta ja törkeää lahjuksen ottamista laadultaan hyvin vahingollisena. Kokonaisuus oli sen mukaan pitkäkestoinen ja erityisen suunnitelmallinen.

Törkeä virkarikos vaaransi oikeuden mukaan vakavasti luottamusta poliisin toimintaan.

Yli 100 000 euron korvaukset maksettaviksi

Aarnion lisäksi valituslupaa haki muun muassa Trevocin omistajakaksikko. Heistä toinen, Pasi Patama, tuomittiin hovissa kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Toisen omistajan rangaistus oli puolitoista vuotta, sekin ehdottomana.

Valitustien noustua pystyyn Aarnion ja omistajien on maksettava hovioikeuden heille yhteisvastuullisina tuomitsemat vajaan 120 000 euron korvaukset Helsingin poliisille ja suojelupoliisille.

Helsingin käräjäoikeus langetti Aarniolle loppuvuodesta Trevoc-rangaistuksen päälle 10 vuotta lisää vankeutta muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan jutun puinti jatkuu hovioikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.