Aarnion rikoskumppaniksi epäilty nainen salasi tapaamisten syyt

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huumausaine- ja virkarikosjutussa kuultiin tiistaina niin sanottua Pohjois-Savon naista. Käräjillä setvittiin, oliko nainen osallistunut epäiltyjen huumekauppojen järjestelyyn ja huumerahojen välittämiseen Aarniolle tämän toimeksiannosta.

Syyttäjän tärkeintä näyttöä ovat Aarnion ja Pohjois-Savon naisen tekstiviestittely, tapaamiset ennen ja jälkeen naisen Hollannin-matkoja ja naisen käteisnosto ennen yhtä tapaamista.

Nainen ei halunnut, että tekstiviestejä ja yhteydenpitoa huumepoliisin päällikön kanssa käsitellään oikeudenkäynnin julkisessa osuudessa.

Sekä Aarnio että nainen kiistävät epäillyt huumeyhteydet. Maanviljelijänaisen mukaan esimerkiksi 12 000 euron käteisnosto vuonna 2010 selittyy sillä, että hän elätti useita perheenjäseniään.

Naisen mukaan Aarnio-tapaamisia oli luontevaa ajoittaa Hollannin-matkojen yhteyteen, koska hän kulki Helsingin kautta.

– Tyttäreni muutti Hollantiin vuonna 2008. Kävin tapaamassa häntä siellä verrattain usein.

Aarnion ja Pohjois-Savon naisen viestit löydettiin puhelimesta, joka oli kengässä Aarnion autotallissa. Syyttäjä sanoo puhelimen kuuluneen Pasilan miehelle, yhteensä satojen kilojen huumausaine-erien väitetylle pääorganisoijalle.

Aarnion mukaan Pasilan mies on syyttäjien ja keskusrikospoliisin keksimä hahmo. Hänen mukaansa huumepoliisit käyttivät puhelinta virkatehtävissä.

"Monitaitoinen mies"

Syyttäjän mukaan Aarnio kopioi huumeorganisaationsa edesmenneeltä huumeliigan pomolta Miika Kortekalliolta. Pohjois-Savon nainen on Kortekallion sukulainen ja tapasi Aarnion ensi kerran 1980-luvulla Kortekallion huumetutkinnan aikana.

Syyttäjän mukaan Aarnio antoi naisen tehtäväksi etsiä "Tapsan", joka oli myynyt huumeita Kortekallion organisaatiossa. Syyttäjän mukaan Aarnio käski tekstiviestillä Pohjois-Savon naisen ottaa Tapsaan yhteyttä, kun "oli mitä tarjota".

Naisen ja Tapsan mukaan he ovat tavanneet toisiaan 1980-luvulta saakka, mutta tapaamiset eivät ole liittyneet huumekauppaan. Naisen mukaan Tapsa on autellut niin putki- ja asbestitöissä kuin polkupyörien korjaamisessakin.

– Hän osoittautui monitaitoiseksi mieheksi, nainen kertoi oikeudessa.

Syyttäjä vaatii Aarniolle 13 vuoden tuomiota ja naiselle vähintään kahdeksan vuoden tuomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.