Vaarallinen tuholainen tuli Suomeen: "Näitten kanssa olemme vielä kusessa" – katso kuva!

Vaarallisen aasianrunkojäärän (Anoplophora glabripennis) esiintymisalue Vantaalla on kasvanut jo kuuden hehtaarin kokoiseksi. Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) on lisäksi määrännyt alueen ympärille kahden kilometrin levyisen puskurivyöhykkeen, jolta lehtipuita ei saa kuljettaa pois runkojäärän leviämisvaaran takia.

Aasianrunkojäärien munia, munintajälkiä, täysikasvuisia toukkia, runsaasti aikuisten jäärien ulostuloreikiä sekä kaksi aikuista jäärää löydettiin Vantaan Itä-Hakkilasta lokakuun puolivälin jälkeen.

Tarkemmissa tutkimuksissa runkojääristä tuli lisää havaintoja. Jo keväällä Helsingin seudulla löydettiin aasianrunkojäärien toukkia.

Itä-Hakkilan ja Kuninkaanmäen kuuden hehtaarin alueelta aiotaan talven aikana kaataa kaikki lehtipuut lukuun ottamatta tammia, omenapuita ja pihlajia.

Aasianrunkojäärä voi iskeä lähes mihin tahansa lehtipuulajeihin. Erittäin hankalaksi otuksen tekee se, että toisin kuin useimmat muut tuhohyönteiset, se käy hanakasti kiinni eläviin puihin.

Eviran ylitarkastajan Atro Virtasen mukaan näyttää siltä, että aasianrunkojäärät ovat ilmestyneet Vantaalle ehkä neljä, viisi tai kuusi vuotta sitten. Kun yhden sukupolven elinaika on noin kaksi vuotta, sukupolvia on saattanut olla jopa kolme kappaletta.

Se taas saattaa merkitä sitä, että jäärät ovat levinneet nyt oletettua laajemmalle alueelle.

– Uskon kuitenkin, että jäärät saadaan tuhottua tältä esiintymisalueelta, Virtanen sanoo.

Aasianrunkojääriä on tullut aiemmin Eurooppaan ja mahdollisesti nyt siis myös Suomeen Kiinasta tuotavien kivilähetysten puisten pakkausmateriaalien mukana.

Aasianrunkojäärän läheinen sukulainen kiinanrunkojäärä (Anoplophora chinensis) on yhtä viheliäinen, lehtimetsiä tuhoava hyönteinen. Sitä on tullut kiinalaisten vaahterantaimien mukana muun muassa Tanskaan ja Italiaan, joista jälkimmäisessä molemmat runkojäärälajit ovat aiheuttaneet merkittävää tuhoa.

Kun runkojäärät ovat päässeet lisääntymään jollakin lehtimetsäalueella, puista on tullut sen näköisiä kuin niitä olisi ammuttu konekiväärillä. Aikuisten ulostuloaukot ovat rei’ittäneet rungot läpikotaisin.

Suomeen edullisen hinnan takia

Kiinalaista kiveä on tuotu puulaatikoissa Suomeen viime vuosina runsaasti. Kiveä on tuotu satamiin muun muassa Kotkassa, Helsingin Vuosaaressa, Porissa ja Oulussa. Niistä kivilähetyksiä on lähtenyt maakuljetuksin hyvin moniin paikkoihin.

Syynä Kiinan kiven tuontiin on sen edullinen hinta: työvoimakustannukset ovat kaukana idässä paljon halvemmat kuin täällä, ja sen takia kiviä laivataan Suomeen ja muualle Eurooppaan.

On täysin mahdollista ja jopa todennäköistä, että runkojääriä on päässyt leviämään Suomen luontoon muuallekin kuin Vantaalle.

Vantaan aasianrunkojäärälöytö saattaa olla vain jäävuorenhuippu.

– Globalisaation myötä kauppaa käydään joka suuntaan, ja oikeastaan mitä tahansa voi tulla maahan tuontitavaran mukana, hyönteistutkija Harri Lappalainen Itä-Suomen yliopiston metsätieteen osastolta sanoo.

– Näitten kanssa olemme vielä kusessa, sanoo eräs puutarha-alan ammattilainen.

Graniittista reunakiveä on käytetty esimerkiksi liikenneympyröitä rakennettaessa. Yleensä urakoitsijat tilaavat kivensä kilpailuttamalla.

Luonnonkiveä tuo maahan Kiinasta useampikin yrittäjä. Ei liene täysin sattumaa, että yksi niistä sijaitsee Vantaalla juuri sen alueen sisällä, jolta aasianrunkojäärää nyt löydettiin.

Kuitenkin kivialalla katsotaan, että se on joutunut Vantaan löydön takia sijaiskärsijäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.