Aatetta ei piilotella – tässä piskuisessa kunnassakin marssitaan punalipun kanssa

Marssille osallistuu kymmenä kivijärveläisiä.

Pienessä 1 200 asukkaan Kivijärven kunnassa marssitaan tänä vappuna vähintään 40 hengen voimin Keskustietä pitkin. Sima- ja munkkitarjoilusta nauttii OP:n kulmilla oletettavasti ainakin kaksinkertainen määrä vapun juhlijoita.

Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Risto Holm ja sihteeri Marjatta Liimatainen odottavat tavallista enemmän väkeä, koska juhlapuhujaksi on saatu pidetty Lauri Ihalainen (sd.).

– Kutsu esitettiin Laurin puhetilaisuudessa jo ennen eduskuntavaaleja. Paiskattiin kättä ja halattiin päälle, he kertovat.

Ihalainen kertoo pitäneensä annetusta lupauksesta kiinni, vaikka joutui kieltäytymään Jyväskylästä ja kauempaakin esitetyistä vappupuhepyynnöistä. Saarijärvelle naapuriin hän ehtii Kivijärven jälkeen.

– Kiva käydä kotimaakunnassa puhumassa pienemmälläkin paikkakunnalla, jossa on vielä marssiperinnekin hengissä. Marssille osallistun luonnollisesti myös. Taitaa olla minun 47. vappupuheeni vuorossa. Aiheista ei ole pulaa, poliittinen tilanne on sellainen.

Marssimusiikki nostattaa kylmät väreet

Kivijärven työväenyhdistys elvytti vappumarssiperinteen viisi vuotta sitten. Taustalla oli kunnan 145-vuotispyykki, jolloin monet yhdistykset terästivät toimintaansa.

– Marssimusiikki nostaa minulle oikein väreet selkäpiihin. Tänä vuonna se tulee nauhalta, mutta teen kaikkeni, että ensi vuoden vappuna meillä on elävää torvimusiikkia, kun yhdistys täyttää 90 ja Suomi 100 vuotta, lupaa Holm.

Liimatainen lähtee marssille aina, koska ei halua piilottaa aatettaan. Se antaa yhteenkuuluvuutta.

Maanantaina poika käymään

Sihteeri Liimatainen herää Hoikanperän kylällä neljän–viiden maissa. Hän leipoo vapputapahtumassa tarjottavat munkit samana aamuna. Marssille hän on aina pukeutunut tummiin siisteihin vaatteisiin, josta airueen punainen nauha erottuu hyvin.

Puheenjohtaja Holm on virallinen simamies.

– Maanantaina pistin pojan käymään. Aamulla siivilöin tonkasta 25 litraa kanistereihin tarjoilua varten.

Holm asuu Kivijärven itärannalla Talviaislahdessa, josta on keskustaan noin 40 kilometriä. Hän kuljettaa täyden autolastin kyytiläisiä keskustaan. Tärkeintä autossa on kuitenkin yhdistyksen oma punalippu, jota Holm säilyttää kotonaan.

– Sitä kantaa kunniatehtävänä ennen marssia nimettävä henkilö. Itse kannan Suomen lippua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .