Abit tiukoilla – ruotsin kuunteluissa annettiin ristiriitaiset ohjeet

Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan ylioppilaskirjoitusten ruotsin kuullunymmärryskokeissa oli maanantaina ristiriitainen ohjeistus. Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä vahvistaa asian.

Vihkon ja äänitteen ohjeet olivat ristiriidassa keskenään.

– Kirjallisessa tehtävänannossa oli eri ohje kuin mikä tuli nauhalta, Vähähyyppä kertoo.

– Ristiriidasta on saattanut aiheutua kokelaalle sekava tilanne, jos hän ei ole saanut kokeen valvojalta oikeaa ohjetta, tutkintosihteeri Anna Hatva-Jokinen tarkentaa.

Tehtävävihkot painetaan muutamaa kuukautta ennen koetta. Vihkoon jäänyt virhe havaittiin painamisen jälkeen.

– Siksi lautakunta lähetti kouluille kirjeen, jossa korjataan asia sekaannuksen välttämiseksi. Korjauskirjeestä on pyritty tiedottamaan kouluilla koetilaisuuden alussa, tutkintosihteeri Hatva-Jokinen sanoo.

Virhe saattanut jäädä huomaamatta

Tutkintosihteeri uskoo, että pääsääntöisesti kouluilla koetilaisuuden alussa saatiin oikeat ohjeet. Kyse on siitä, huomasiko kokeen valvoja "korjauslappua". Koulut voivat ilmoittaa YTL:lle, jos uskovat häiriön tapahtuneen.

– Jos on käynyt niin, ettei ohjetta ole luettu koetilaisuuden alussa, koulun on mahdollisuus tehdä ilmoitus kuulluunymmäryskokeesta tehdystä häiriöstä. Aiempina vuosina korjauskirjeet on huomattu hyvällä prosentilla, Hatva-Jokinen sanoo.

Tutkintosihteerin mukaan Suomen noin 420 lukiosta ainakin kahdessa on käynyt niin, että kirjettä ei ole havaittu. Näissä oppilaitoksissa asia menee hyvitysmenettelyyn.

– Tämä on ainut käytäntö, millä voidaan korjata havaittuja virheitä, joilla voi olla vaikutusta kokeen suoritukseen. Hyvitysmenettelymahdollisuus on aina olemassa ja se perustuu koulun tekemään selvitykseen, Hatva-Jokinen sanoo.

Korjauslapun huomaamisesta ei varmuutta

Jyväskylän Schildtin lukion rehtori Ari Pokka uskoo, että virheelliseen ohjeistukseen osattiin reagoida. Kuunteluja tehdään lukioissa useissa luokissa. Rehtorin mukaan ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, onko jokainen kuuntelun valvoja huomannut korjauslapun.

– Mitä muidenkin koulujen rehtoreiden kanssa juttelin, on toki voinut käydä niin, että kaikissa luokissa lappua ei ole huomattu. Tästä ei ole vielä varmuutta. 

Asia on rehtorin mukaan selvityksessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .