Actavis keskeytti Apobase-voiteiden toimituksia apteekkeihin ja sairaaloihin

Actavis Oy on keskeyttänyt Apobase Creme -, Apobase Oily Creme - ja Apobase Lotion -perusvoiteiden toimitukset lääketukku Tamrosta apteekkeihin ja sairaaloihin niistä aiheutuneiden ihoreaktioiden vuoksi.

Actavis kertoo, että sen tämän hetken tietojen mukaan Apobase-tuotteet ovat aiheuttaneet ihoreaktioita varsin pienelle osalle käyttäjistä mutta osalla reaktiot ovat olleet tavallista voimakkaampia. Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö markkinoi Apobase-ihonhoitotuotteita.

– Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa aiheutuneiden ihoreaktioiden syistä, mutta vahvimmat epäilyt liittyvät Apobase-perusvoiteissa käytettyjen säilöntäaineiden koostumukseen, jota on muutettu vuonna 2014. Selvitystyö on vielä kesken ja todellinen syy reaktioiden aiheuttajasta vielä vahvistamatta, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Actaviksen päätös koskee Apobase Creme -, Oily Creme - ja Lotion -perusvoiteita. Apobase Hydrogel -tuote pidetään myynnissä, koska se ei sisällä säilöntäaineita. Yhtiön mukaan Apobase -perusvoiteiden käyttöä voi jatkaa normaalisti, mikäli oireita ei ole ilmaantunut.

Actavis aikoo tiedottaa jatkitoimenpiteistä viimeistään huomenna torstaina.

Sanomalehti Länsi-Savo uutisoi keskiviikkona, että ihotautilääkärit ovat tavanneet alkuvuonna eri puolilla Suomea yli 30 potilasta, jotka ovat saaneet allergisia reaktioita Apobase-perusvoiteista. Lehden mukaan joidenkin iho-oireet ovat pahentuneet voiteen käytön myötä ja muutamia potilaita on joutunut osastohoitoon. Kymmenen potilasta on todettu epikutaanitesteissä allergisiksi voiteelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lääkekonserni selvittää Apobase-voiteiden aiheuttamia oireita – LS: Käyttäjiä joutunut sairaalaan