Adhd-lääkkeitä käytetään yhä enemmän

Adhd:n hoitoon käytettävien lääkkeiden kauppaa käytiin vuonna 2016 noin 9,5 miljoonalla eurolla.

Adhd:n hoitoon käytettävien lääkkeiden kulutus on kasvanut Suomessa.

Viime vuoden aikana adhd-lääkkeitä käytettiin yhteensä noin 17 000 päiväannosta vuorokaudessa eli koko vuonna yli 6 miljoonaa annosta. Lääkkeiden kulutus kasvoi 10 prosenttia vuodesta 2015.

Vuodesta 2010 lääkkeiden käyttö on yli kaksinkertaistunut. Tuolloin päiväannoksia kului vuoden aikana noin 8 000 vuorokaudessa eli noin 3 miljoonaa annosta vuodessa.

Adhd-lääkkeiden kauppaa käytiin vuonna 2016 noin 9,5 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Kelan koostamasta lääketilastosta.

Aikuisten adhd:t suurin syy käytön lisääntymiseen

Yhä useammin adhd diagnosoidaan vasta aikuisiällä. Tämä selittää osaltaan lääkkeiden käytön kasvua.

– Aikuisissa on paljon sellaisia, joilla on ollut adhd-oireita jo lapsuudessa, mutta jotka saavat diagnoosin vasta aikuisena. Osalle heistä aloitetaan lääkehoito. Tämä tulee näkymään vielä vuosien ajan adhd-lääkkeiden käytön kasvuna, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalaan (KYS) lastenpsykiatrian erikoislääkäri, adhd:n Käypä hoito -suositustyöryhmän puheenjohtaja Anita Puustjärvi.

– Tutkimus- ja kokemusperäisen tiedon lisääntyessä suhtautuminen on muuttunut yleisesti myönteisemmäksi, mikä voi myös osaltaan selittää käytön kasvua, Puustjärvi lisää.

Lisäksi lääkkeet ovat kehittyneet ja niitä on tullut markkinoille yhä enemmän.

– Kulutuksen kasvamiseen vaikuttaa myös se, että viimeisten 5–10 vuoden aikana tullut uusia adhd-lääkkeitä. Toisaalta myös hoitosuositusta on päivitetty ja lääkehoito on yhä olennaisempi osa hoitoa, Kelan erikoistutkija Leena Saastamoinen kertoo.

"Kolme kertaa yleisempi pojilla kuin tytöillä"

Adhd on varsin yleinen aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö. Adhd-lääkkeitä käyttää Suomessa tällä hetkellä noin 23 000 henkilöä. Heistä yli 9 000 on 6–12-vuotiaita lapsia, joista jopa 80 prosenttia on poikia.

– Adhd:ta esiintyy noin viidellä prosentilla kouluikäisistä, ja se on noin kolme kertaa yleisempi pojilla kuin tytöillä, mikä selittänee poikien suurta osuutta lääkkeen käyttäjissä. Toisaalta voi olla, että tytöillä adhd ei yhtä lailla näy käyttäytymisen tasolla ilmenevänä oireiluna, ja voi jäädä helpommin huomaamattakin. Aikuisuudessa sukupuolten välinen esiintyvyysero pienenee, KYSin lastenpsykiatrian ylilääkäri Ilona Luoma sanoo.

Adhd-lääkitys määrätään henkilölle, joka on saanut häiriön diagnoosin. Kyse ei kuitenkaan aina ole vain adhd:sta.

– Häiriöön liittyy paljon samanaikaissairastavuutta, jolloin lapsella voi olla adhd:n lisäksi myös muu tai useampi häiriö. Joskus muu häiriö on ensisijainen diagnoosi ja adhd rinnakkaisdiagnoosi, Puustjärvi sanoo.

Adhd: Aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö

Adhd tulee englanninkielisistä sanoista Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Häiriön ydinoireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.

Adhd on neurobiologinen aivojen toiminnan häiriö, jonka kehittymiseen voivat vaikuttaa perinnölliset tekijät, raskauteen ja synnytykseen liittyvät tekijät, synnynnäiset rakenteelliset ominaisuudet ja erilaiset psykososiaaliset tekijät.

Adhd-hoidon tavoitteena on lievittää oireiden aiheuttamaa haittaa ja parantaa toimintakykyä. Keskeisiä hoitokeinoja ovat henkilöön ja hänen ympäristöönsä kohdistuvat tukitoimet, erilaiset psykososiaaliset hoitomuodot sekä lääkehoito.

Lääkehoitoon käytetään pääasiassa metyylifenidaattia, mutta myös atomoksetiiniä, deksamfetamiinia ja lisdeksamfetamiinia.

Lähde: Käypä hoito

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .