Afganistan-sotku ei tuo muutoksia lakiin

Vaaleja turvanneen Afganistan-lisäjoukon kotiuttamisessa syntynyt tietokatkos ei johda säännösmuutoksiin ulkopoliittisessa päätöksenteossa. Presidentti Tarja Halonen ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan johto olivat perjantaisessa tapaamisessaan yhtä mieltä siitä, että säännöksiä ei tarvitse muuttaa.

Valiokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoi tapaamisen jälkeen STT:lle, että tiedonkulun parantaminen valtioneuvoston ja presidentin kesken riittää, kun kriisinhallintaa koskevia päätöksiä tehdään.

- Jos tilanne muuttuu, sitten tämä tiedottaminen ministerien ja presidentin välillä tehostuu. Ja jos asetelma muuttuu todella merkittävästi, sitten tehdään utvassa uusia päätöksiä.

Salolaisen mukaan kriisinhallintajoukkojen palvelussopimuksiin yritetään vastaisuudessa tehdä myös hieman väljemmät aikarajat. Näin voitaisiin osaltaan ehkäistä vastaavia tilanteita, joissa joukkojen sopimukset päättyvät ennen kuin ulkopoliittinen johto on tarkoittanut.

Ei aihetta isompaan

Salolainen pitää koko jupakkaa lähinnä valtioneuvoston ja presidentin keskinäisenä asiana. Eduskunnan näkökulmasta asiassa ei ole ollut isompia ongelmia.

- Ei kannata tehdä tästä suurempaa kysymystä, kun presidenttikään ei näe tässä mihinkään uusiin säännöksiin tai lainsäädäntöön tarvetta. Lähinnä on kyse utvan sisäisestä tiedonkulusta.

Oppositio on perännyt hallitukselta eduskuntaan jonkinlaista selvitystä syksyn suurimmasta ulkopoliittisesta kohusta. Salolainen muistuttaa kuitenkin, että ulkoasiainvaliokunta on saanut asialliset selvitykset.

Viimeksi perjantaina ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kävi ulkoasiainvaliokunnassa esittämässä oman näkemyksensä tapahtuneesta. Salolaisen mukaan ulkoministeri totesi, että tiedonkulku oli puutteellista, ja hän olisi voinut informoida presidenttiä ehkä hieman paremmin.

Ulkoasianvaliokunnan informoiminen on Salolaisen mukaan tehtävä sekin tietenkin oikea-aikaisesti ja oikein.

- Tilannehan eli siellä Afganistanissa loppuvaiheessa niin nopeasti. Sanoisin näin, että meillä oli riittävä tieto siitä, mikä se asetelma oli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.