Afganistanissa siepatusta suomalaisesta julkaistiin jälleen video

Ulkoministeriö sanoi Suomen tuomitsevan jyrkästi sieppauksen ja siihen liittyvän kiristyksen.

Afganistanissa siepatusta suomalaisnaisesta on julkaistu toinen video, ulkoministeriö kertoi keskiviikkona. Ensimmäinen video hänestä julkaistiin runsaat kaksi viikkoa sitten.

Keskiviikkona julkaistu video on reilut kolme minuuttia pitkä. Jihadismin tutkija Atte Kaleva arvioi STT:lle, että uuden videon julkaisulla pyritään vaikuttamaan mahdollisesti käynnissä oleviin neuvotteluihin.

– Voisi olla, että jonkinlainen neuvottelukontakti on saatu ja siihen liittyen videota käytetään ehkä jonkinlaisena painostusvälineenä, Kaleva sanoo.

Hän arvioi, että siepattu suomalainen vaikuttaa videolla hyvinvoivalta ja rauhalliselta.

– Toivottavasti tämä tilanne päättyy hyvin – kyllähän valtaosa näistä tuolla Afganistanissa päättyykin ihan hyvin, Kaleva arvioi.

Viranomaiset pyytävät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitetä julkisuudessa. Ulkoministeriön mukaan kaikki julkisuus vaarantaa siepatun hengen ja vaikeuttaa tilanteen hoitamista. Viranomaiset keskittyvät tekemään kaikkensa siepatun saamiseksi turvaan.

Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Operation Mercyn tiedottaja Cathy Stanley viestitti STT:lle, että järjestö on tietoinen uudesta videosta, mutta kriittisen tilanteen vuoksi järjestö ei kommentoi asiaa sen enempää.

 

Sieppauksen motiivi saattaa olla raha

 

Aiemmalla vajaan minuutin mittaisella videolla nainen esiintyy rauhallisesti ja pyytää kristilliseltä yhteisöltä apua päästäkseen vapaaksi.

– Jos sieppaaja ei saa pyytämäänsä rahasummaa, jotain hyvin pahaa tapahtuu, siepattu sanoi.

Myös keskiviikkona julkaistulla videolla siepattu vetoaa eri tahoihin päästääkseen vapaaksi. Nainen näyttää lukevan välillä tekstiä paperista.

Kaleva arvioi jo aiemmin STT:lle, että vaikuttaisi siltä, että päällimmäinen motiivi sieppaukselle on raha. Nainen mainitsi videoilla sieppaajansa nimeltä. Kalevan mukaan nimi on todennäköisesti tekaistu silloin, kun kyse ei ole tunnetusta järjestöstä kuten Isisistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hammashoito rokottaa suomalaisten kukkaroa entistä kovemmin: Yksityisellä hinnat nousseet lyhyessä ajassa kolmanneksella, julkisella vieläkin enemmän

Sadealue tuo huonon ajokelin suureen osaan maata – Lapin lumiahdinko ei hellitä, etelämpänä sataa taas vettä

Helsingin Laakson sairaalan lääkärit pelkäävät potilasturvallisuuden vaarantuvan lääkäripulan vuoksi – myös osastojen sulkeminen vaihtoehtona

Poliisin vasteajat pohjoisessa Keski-Suomessa paranemaan päin – mutta pitkille välimatkoille ei voi mitään

IS: Ulkoministeriön ammattiyhdistyksen johtaja ottaisi henkilöstöasiat pois Haavistolta tutkinnan ajaksi

Puoluesihteerit pohtimaan vaalirahoituslakia – Nykylaissa porsaanreikiä

Eduskunnassa virisi huoli maataloustukien leikkauksesta – "Brysselissä neuvotellaan kohtalonkysymyksistä"

Hovioikeus hyväksyi jyväskyläläisen Olli Santasen potkut Asianajajaliitosta: "Moitittavan menettelyn määrä ja laatu huomioiden ei kohtuutonta"

Summat julki – Suomi hakee EU:lta Turun tunnin junan suunnitteluun reilun 37 miljoonan euron tukea

Pääministeri Marin pitää erillisjärjestelyä maatalousrahoihin mahdollisena EU:n budjettineuvotteluissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.