Ahdistelu joukkoliikenteessä jää piiloon ja huomiotta

Nuorten naisten ja tyttöjen julkisissa tiloissa tai kulkuvälineissä kokema ahdistelu on yleistä, mutta suurin osa tapauksista ei tule laajempaan tietoon. Helsingissä toimivan Tyttöjen Talon seksuaalisesta väkivaltatyöstä vastaava Kristiina Hannila kertoo, että nuorten naisten ja tyttöjen pääkaupunkiseudun julkisissa kulkuvälineissä kokema ahdistelu on noussut esille hänen työssään todella monta kertaa.

– Luulen, että suuri osa ahdistelusta jää pimentoon, koska uhrit eivät kehtaa siitä kertoa, Hannila sanoo.

Julkisessa tilassa nuorille naisille ja tytöille huutelu on tavallista, nuorille tukea ja tietoa tarjoavan Nuorten Exitin toiminnanjohtaja Tanja Auvinen sanoo.

Hannila ja Auvinen kertovat tilanteista, joissa nuorilta kysytään väkisin puhelinnumeroa, arvioidaan ulkonäköä ja heihin kosketaan ilman lupaa.

Poliisille asti ahdistelu tulee harvoin. Seksuaalinen ahdistelu on ollut erillinen rikosnimike vasta viime syyskuusta alkaen. Esimerkiksi Helsingissä joukkoliikenteessä tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta on tehty poliisille yksi ilmoitus viime vuoden puolella ja yksi tänä vuonna.

– Olemme huomanneet, kuinka vähän nuoret puhuvat tapauksista eteenpäin. Häpeä ja syyllisyydentunto vaikuttavat, eikä yhteiskunta kannusta näistä asioista puhumiseen, Auvinen sanoo.

Sivulliset väliin

Ahdistelu julkisissa kulkuvälineissä nousi puheenaiheeksi viime viikolla, kun teini-ikäisten poikien joukko raiskasi nuoren naisen Helsingin Tapanilassa. Ennen raiskausta nuoret olivat ahdistelleet naista lähijunassa. Nyt viisikko on vangittu todennäköisin syin epäiltynä törkeästä raiskauksesta.

Niin poliisi kuin nuorten kanssa työskentelevät toivovat kanssamatkustajilta aktiivisempaa puuttumista havaitsemaansa häirintään tai ahdisteluun. Auvisen mukaan aikuisten pitäisi mennä ahdistelutilanteeseen väliin ja osoittaa, että se ei ole hyväksyttävää. Jos tilanne on vakava, hän kehottaa soittamaan viranomaisille.

– Kuka vaan voi soittaa poliisille, jos tilanne on sellainen, sanoo ylikonstaapeli Tuija Kivinen Helsingin poliisilaitoksen seksuaalirikostutkinnasta.

Vakavia seurauksia

Ahdistelu liikennevälineissä on Hannilan mukaan uhrille erityisen ahdistavaa siksi, että esimerkiksi metrovaunusta ei pääse pysäkkien välissä pois. Kivisen mukaan poliisille tulee eniten ilmoituksia ahdistelusta lähijunissa ja metroissa, joissa kuljettaja ei pysty valvomaan tilannetta ja kyytiin pääsee maksamatta. Linja-autoissa tilanne on parempi.

Hannila peräänkuuluttaisi enemmän sellaisia vartijoita ja muita turvallisuudesta vastaavia henkilöitä, joita on helppo lähestyä ja ylipäänsä kulttuuria, jossa apua voisi pyytää tuntemattomilta nykyistä matalammalla kynnyksellä. Hän myös aloittaisi seksuaalikasvatuksen entistä nuorempana. Sellainenkin ahdistelu, joka ei pidä sisällään fyysistä koskemista, saattaa aiheuttaa uhrille vakavia seurauksia.

– Se voi aiheuttaa sen, että tytöt eivät uskalla enää liikkua kaupungilla, jos aina pitää pelätä, että seuraako minua taas joku. Kaikki yksin matkustavat eivät ole seuraa hakemassa, vaan siirtymässä paikasta toiseen, Hannila sanoo.