Ahneus ja politikointi pilasivat soten

Politiikan jättävä jyväskyläläinen emeritusprofessori Mauno Vanhala ei jää haikailemaan politiikan pelikentän perään.

Hänen mielestään politikointi, ymmärtämättömyys ja ahneus näyttivät ohjaavan myös sote-uudistusta, joka kariutui tänä keväänä jo kuudennen kerran.

– Häpeä. Se on kansallinen häpeä, että sitä ei saatu toteutettua tälläkään kertaa. Mutta tätä häpeää ei ole kukaan tunnustanut, Vanhala aprikoi.

Vanhalan itsensä sai politiikkaan aikanaan vuonna 2012 se, että maakunnallisen soten toteuttaminen Keski-Suomessa kaatui. Hän halusi vaikuttaa siellä, missä sote-uudistuksesta oikeasti päätetään.

Vanhala kirjoitti sähköpostia perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinille, ja sai kutsun tapaamiseen. Soini on yhä edelleen ainoita poliitikkoja, joihin Vanhala luottaa.

– Timo on yksi niitä harvoja poliitikkoja, joka on pitänyt sanansa. Hän nosti minut parlamentaariseen ohjausryhmään, vaikka sanoin, etten ole mikään poliitikko. Soini ymmärsi, että ryhmässä tarvitaan asiantuntemusta.

Juuri asiantuntemuksen puutetta Vanhala eniten ällistelee politiikassa. Esimerkiksi parlamentaarisessa ohjausryhmässä paikallispolitikointi näytteli Vanhalan mukaan monelle edustajalle suurempaa roolia kuin koko kansan etu.

– Oli ihan uskomatonta, miten jollakin oli tärkeintä yhden yksittäisen kehitysvammaputiikin säilyminen kunnassa. Kokonaiskuva oli osalla ihan hukassa.

Vanhalan vaikutus sote-uudistukseen päättyi kuitenkin perussuomalaisten hajoamiseen, jonka yhteydessä mies jätti maahanmuuttovastaisemmaksi muuttuneen puolueen ja siirtyi keskustaan. Myöhemmin katsottuna Vanhala myöntää keskustaan siirtymisen olleen virheen, sillä keskusta ei hänen sote-asiantuntemustaan tarvinnut.

– Sain sen ymmärryksen, että minulle olisi ollut jotakin käyttöä, mutta ei minulta koskaan kyselty yhtään mitään. Keskusta ei missään vaiheessa ottanut minua sisään, Vanhala harmittelee.

Nyt Vanhala on irtisanoutunut keskustastakin ja aikoo jättää politiikan kokonaan.

Alkukeväästä kaatunutta sote-uudistusta Vanhala kritisoi mahdottomaksi jo pelkästään siitä syystä, että siitä tuli kooltaan mastodontti.

– Sekä keskustan että kokoomuksen valtasi ahneus. Ne ajattelivat saada sylillisen kerrallaan. Kilpailua käytiin vain siitä, kumpi saa suuremman punnuksen, hän sanoo.

Keskusta alkoi sisällyttää Vanhalan mukaan maakuntiin kaikkea taivaan ja maan väliltä terveydenhuollosta kalanviljelylaitoksiin, kokoomus taas hivutti valinnanvapautta yhä laajemmaksi.

– Lopulta puolueet eivät itsekään enää ymmärtäneet sote-malliaan. Yksin kokoomuksen kertomukset siitä, mitä valinnanvapaus voisi olla, olivat ihan sekavia.

Puhtaita papereita ei Vanhalalta saa silti oppositiokaan.

– Opposition toiminta oli vastuutonta. Hyvin kyseenalaisia puheenvuoroja käytettiin. Esimerkiksi valinnanvapaudesta maalattiin mörkö, vaikka se olisi voinut toimia ihan hyvin esimerkiksi sillä tasolla, kuin sitä Jyväskylässä pilotoitiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .