"Ai, maahanmuuttajatkin ikääntyvät?"

- Sitä ei tiedosteta vieläkään, että meillä on ikääntyvät maahanmuuttajat olemassa, sanoo monikulttuurisuustyön suunnittelija Eva Rönkkö Eläkeläiset ry:stä.

Moni iäkkäiden maahanmuuttajien kanssa työskentelevä sanoo samaa. Vaikka Suomessa oli viime vuoden lopussa noin kymmenentuhatta vähintään 65-vuotiasta ulkomaan kansalaista, maahanmuuttajat ajatellaan vain nuoriksi tai korkeintaan keski-ikäisiksi.

- Kyllä juuri näin, kyllä kyllä kyllä. Aina hämmästytään, että ai, maahanmuuttajatkin ikääntyvät! sanoo Vantaan sosiaalityön esimies Hilkka Linderborg.

Irakista kolme vuotta sitten Suomeen muuttanut kurdinainen Nawgul Rashed Mohammed, 66, saa hoidettua asiansa yleensä hyvin, koska häntä auttaa Kalliolan Setlementin Vertsi-projektin vertaisohjaaja Shahla Rostem, joka on asunut Suomessa 21 vuotta. Rostem kertoo, että hän esimerkiksi auttaa lääkärin kanssa keskustelemisessa.

Rashed Mohammed on asunut Suomessa kolme vuotta, eikä hän ole ollut kielikurssilla.

Eläkeikäiset maahanmuuttajat jäävät usein vaille kielikoulutusta, koska se on suunnattu työikäisille. Kielitaidottomana esimerkiksi kansalaisuuden saaminen on huomattavasti vaikeampaa.

Vanhukset eivät asiantuntijoiden mukaan myöskään usein tiedä, millaisia palveluita Suomessa eläkeläisille tarjotaan. Maahanmuuttajaeläkeläisille ei juuri ole omia palveluita, vaikka moni ei kielitaidottomuuden tai kulttuurierojen takia voi käydä esimerkiksi eläkeläisille tarkoitetussa toiminnassa.

Linderborg sanoo, että toiminta voi olla kaikille avointa, mutta se ei riitä, jos "tanssitaan humppatansseja, veisataan virsiä ja muistellaan suomalaista lapsuutta".

Vanhustenhoitoa Suomessa on tarjolla hyvin vähän muilla kielillä kuin suomeksi. Asiantuntijoiden mukaan oman kielen ja kulttuurin merkitys on usein sitä suurempi, mitä vanhempi ihminen on.

Esimerkiksi Ruotsissa vanhustenhoitoa järjestetään useilla kielillä, myös suomeksi. Ruotsinsuomalainen professori Sirkka-Liisa Ekman kertoo, että on yleistä, että esimerkiksi dementia syö kielitaidon. Hänen mukaansa Ruotsissakin olisi paljon parannettavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Laukaan kovan onnen nautatilalla saatiin uusi aitaus valmiiksi – eläimet nauttivat kesäpäivästä läheisellä niityllä, katso video

Valkeakosken sosiaalitoimelle vakava huomautus, ei puuttunut apulaisoikeusasiamiehen mukaan lapsen mielivaltaiseen kohteluun lastensuojeluyksikössä

Baariyrittäjä avautui Jyväskylän kaupungin rajoittavista linjauksista – Katupäällikkö: "Jos kaikki vetäisivät kadulle köysiä, olisi se äkkiä melkoinen villi länsi"

Presidentti Niinistön mainostama venäläisten jätehuoltovierailu tuo Suomeen kymmenien ihmisten delegaation

Ehdollinen tuomio ei pahoinpitelijää hillinnyt – tunkeutui asuntoon Jyväskylässä ja hakkasi isännän

Gradia hakee lupaa viiteen uuteen tutkintoon – taustalla työnantajien tarpeet

Esperi Care lopettaa hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa

Nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi ABC:n WC-tiloissa Seinäjoella – oikeus tuomitsi naisen väärästä ilmiannosta

Nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi ABC:n vessassa Seinäjoella – oikeus tuomitsi naisen väärästä ilmiannosta

Näin suomalaispomot suhtautuvat työuupumukseen: Tutkija löysi neljä tyyppiä, joista yhden puheille ei halua yksikään uupunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.