Aiemminkin parturiliikettä väijynyt orava sotki itsensä melkoiseen kiipeliin – "Verhon takana se katsoi kaihoisasti ulos"

Keski-Suomen pelastuslaitoksen eläintenpelastusspesialisti, palomies Aki Tuppurainen selvitti tilanteen lopulta puhumalla sekä ihmistä että oravaa.

Mahdollisesti turkintrimmausta vailla ollut orava aiheutti torstaina pientä päänvaivaa jyväskyläläiselle parturiliikkeelle sekä Keski-Suomen pelastuslaitokselle. Orava livahti iltapäivällä Jyväskylän keskustassa Keskustiellä sijaitsevan kampaamoliikkeen ovesta sisään ja paineli suorinta tietä takahuoneeseen.

Takahuoneessa se sitten viihtyi niin pitkään, että liikkeenharjoittaja soitti pelastuslaitoksen apuun ennen iltapäiväneljää.

– Meidän saapuessa kohteeseen liikkeen toiminnanharjoittajan mukaan orava oli ollut noin 15 minuutin ajan takahuoneessa ihan hiljaa, kertoo tehtävällä esimiehenä toiminut ruiskumestarin viransijainen Niko Mikael Toom.

– Kun menin katsomaan takahuoneeseen oravaa, se oli verhon takana ja katsoi kaihoisasti ulos.

– Kiltisti ikkunassa. Vähän kuin lapsi, joka haluaa ulos leikkimään, mutta ei pääse.

 

Toom antaa tunnustuksen hänen mukaansa aiemminkin vastaavilla tehtävillä meritoituneelle palomies Aki Tuppuraiselle, Keski-Suomen pelastuslaitoksen eläintenpelastusspesialistille. Toom ei yksilöi tarkemmin, mutta tällä on kuulemma lukuisaa historiaa eläinpelastustehtävillä toimimisesta.

Spesialisti, palomies Tuppurainen saikin oravaan pian kontaktin. Ensin tilannetta yritettiin selvittää ihmistä puhumalla, mutta sujuva oravankielentaito auttoi lopulta yhteisen päämäärän selvittämisessä.

– Lopulta tilanne selvisi ihan puhumalla. Palomies Tuppurainen kertoi oravalle, että mihin suuntaan mennään. Aki puhui ensin ihmistä, mutta siinä sivussa juteltiin myös oravaa, Toom kertoo.

– Orava ei kylläkään meinannut ensin löytää pääovea, mutta sitten Aki vielä vahvisti, että 'tästä pääovesta mennään'.

Palomies Tuppuraisen eläintenpuhumisentaidosta Toom ei sen enempää kerro, eikä tämä itsekään ole halukas kehuskelemaan taidoillaan.

– Hän on hirveän vaatimaton eikä taidoillaan kerskaile. En usko, että se, mitä eläinkieliä hän osaa, selviää ennen kuin tilanne tulee vastaan ja hän pääsee käyttämään kieltä tositilanteessa.

Tilanne selvisi puhumalla, ja orava suostui yhteistyöhön. Kuva: Niko Mikael Toom / Keski-Suomen pelastuslaitos
 

Oravan poistuminen liikkeestä tapahtui suoraan sanottuna livakasti. Kun pääovi löytyi, orava oli lähimmän puun latvassa alta aikayksikön.

– Puhumalla orava poistui takahuoneesta ja se poistui samaa reittiä kuin oli tullutkin.

Oravan motiivi jäi hivenen epäselväksi, mutta pelastuslaitoksella on teoria.

– Kun orava oli poistunut, liikkeeseen tuli vakioasiakas, jolle omistaja kertoi tilanteesta. Asiakas osasi kertoa, että hän oli nähnyt aikaisemmin oravan tuijottavan liikkeeseen sisälle. Se on siis jo pitkään väijynyt liikkeeseen pääsyä, Toom kertoo.

– Meillä on teoria: orava on todennäköisesti ollut jonkinlaista turkinleikkausta vailla.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, millaisia hinnastoja kyseisellä kampaamoliikkeellä on esimerkiksi häntäpermanentteihin tai kokovartaloraitoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ohikulkija havahtui outoon kopinaan – pörröinen roskisdyykkari vaati pelastuslaitoksen paikalle Keuruulla

Uusimmat

Kotimaa

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Eurojackpotin potti nousee 22 miljoonaan euroon

Jämsän Vilja Rockissa osattiin ottaa korona huomioon: paikalla olleiden mukaan festaria olisi vaikea hoitaa paremmin – katso kuvasarja!

16-vuotias tyttö riehui vasaran kanssa nuorisokodissa ja yritti ryöstää miehen puukolla uhaten kadulla Jyväskylässä –  tuomittiin ehdollista vankeutta

STM on tehnyt arviolta 100 miljoonan euron esityksen suojavarusteiden hankinnasta Huoltovarmuuskeskukselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.