Aiempaa useampi varusmies keskeytti palveluksensa – "Kylmällä tammikuulla voi olla osuutta"

Aiempaa useampi varusmies keskeytti palveluksensa tammikuun saapumiserästä. Keskeyttäneitä oli valtakunnallisesti 12,9 prosenttia, kun heitä viime vuoden tammikuun saapumiserästä oli tasan 11 prosenttia.

Kuluvan maaliskuun 7. päivään mennessä yhteensä 1 577 varusmiestä tammikuun saapumiserästä oli palannut ”maitojunalla” kotiin.

– Kylmällä tammikuulla voi olla osuutta asiaan, majuri Ville Kostian Pääesikunnasta kommentoi.

Tammikuussa totisesti hytistiin varuskunnissa. Ilmatieteen laitoksen kaikilla 20 mittausasemalla Helsingistä Enontekiölle mitattiin tammikuussa kylmempi keskilämpötila kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Varuskuntapaikkakunnista esimerkiksi Jyväskylässä ja Sodankylässä tammikuun keskilämpötila oli viime vuotta 5,1 astetta kylmempi, Kouvolassa 4,6 astetta ja Kajaanissa peräti 7,3 astetta kylmempi.

Tammikuun saapumiserästä E-luokiteltujen määrä nousi hieman. E-luokkaan määrätään varusmies, jonka palvelus keskeytetään määräajaksi terveydellisistä syistä.

Palvelus keskeytetään yleisimmin sen takia, että varusmiehellä todetaan mielenterveys- tai käytöshäiriö tai tuki- ja liikuntaelinten sairaus.

Varusmiehiä kouluttavista joukko-osastoista viidessä sovelletaan ”Koulutus 2020” -ohjelman mukaista uutta ”pehmeää laskua” alokasaikana.

– Näistä joukko-osastoista lähes kaikissa poistuma oli tammikuun saapumiserässä keskiarvoa pienempi, Kostian sanoo.

Ilmasotakoulun apulaisjohtajan, everstiluutnantti Kai Naumasen mukaan talvikeli todellakin voi vaikuttaa osaltaan siihen, että tammikuun saapumiserästä keskeytetään kesän saapumiserään useammin.

Toinen syy on saapumiserien aineksessa. Naumasen mukaan heinäkuun saapumiserään hakeutuu enemmän lukion käyneitä, jotka motivoituneena tähtäävät johtajakoulutukseen ja sitä kautta pisimpään palvelusaikaan.

– Jatko-opintoihin hakeutumisen kannalta heinäkuun saapumiserä onkin parempi vaihtoehto, sillä vajaan vuoden palvelevat kotiutuvat tällöin kesällä pari kuukautta ennen koulujen alkua, Naumanen Tikkakoskelta sanoo.

Tuleva varusmies käy lääkärintarkastuksessa jopa puoli vuotta ennen kutsuntoja, joista puolestaan kuluu usein 1,5–2 vuotta itse palvelukseen astumiseen. Naumasen mukaan tämä aika on liian pitkä, sillä välissä nuoren elämässä voi tapahtua kaikenlaista, joka vaikuttaa palveluksessa menestymiseen.

Ilmasotakoulussa poistumaa on yritetty vähentää infopäivällä, joihin kutsutaan kaikki varuskuntaan määrätyt jokunen viikko ennen palveluksen aloitusta.

Tilaisuuksissa pyritään tunnistamaan he, joiden elämäntilanne tai terveys on muuttunut merkittävästi kutsuntojen jälkeen. Tällaiset henkilöt voivat pyytää aluetoimistoa tarkistamaan palvelusluokkansa. Myös lääkärin tapaaminen pyritään tarvittaessa järjestämään.

– Näin vältettäisiin turha palvelukseen astuminen ja palveluksen keskeytyminen heti ensimmäisinä päivinä, Naumanen sanoo.

Ongelmana näissä infotilaisuuksissa on kuitenkin ollut se, että kovin harva varusmies niihin osallistuu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .