Aikuinen nainen ei niiaa Linnassa

Linnan juhlat ovat varsinkin ensikertalaisille hermostuttava kokemus, eivätkä kaikki selviä illasta hyvien tapojen vaatimusten mukaisesti. Monelle on epäselvää esimerkiksi se, kumman pariskunnasta pitäisi kätellä presidenttiä ensin.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä on hyvin perehtynyt Linnan juhlien etikettiin. Hän suosittelee, että edellä kulkee kutsun saaja eli se, jonka nimi on mainittu kutsussa ensimmäisenä ja jonka nimen edessä on kutsussa titteli.

Kätellessä sanotaan oma nimi.

– Olisi itsekeskeistä olettaa, että presidentti tuntee minut. Nimen sanomisen jälkeen voi kiittää kutsusta tai toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää, mutta ei jäädä rupattelemaan, jos ei presidenttipari tee aloitetta.

Samalla kumarretaan niin, että pää ja leuka painuvat alaspäin.

– Tasavallassa aikuinen nainen ei niiaa.

Presidentin käden suutelemista Suonperä ei suosittele kuin niille miehille, jotka osaavat tehdä sen täydellisesti.

– Yksi jalka tuodaan toisen eteen ja kumarrutaan. Huulet eivät kosketa kättä, eikä suudelmasta kuulu ääntä.

Pariskunta pysyttelee parin askelen päässä toisistaan niin, että kumpikin kohtaa presidenttiparin itsenäisesti, mutta ensin kättelevä ei silti jätä seuralaistaan yksin.

Kun on ruokailun aika, pöytien ääreen on syytä siirtyä hillitysti eikä kiiruhtaen. Ruuan tiputtamista lattialle on varottava erityisesti siksi, että naisten juhlapukujen helmat eivät likaantuisi.

Moni lähtee juhlista heti, kun televisiokamerat sammuvat. Tämä ei Suonperän mielestä ole kohteliasta.

– Presidenttiparin on ikävää jäädä yksin tanssimaan, jos muut kaikkoavat ympäriltä.

Hiukset kiinni, laukku käteen

Naisen asu on täyspitkä ja juhlavasta materiaalista valmistettu. Se saa olla ylhäältä avonainen, mutta avonaisen puvun kanssa Suonperä suosittelee yli kyynärtaipeen ulottuvia käsineitä. Ne kädessä saa kätellä, tanssia ja skoolata mutta ei syödä.

Kengät saavat Suonperän mukaan jättää varpaan kärjet näkyviin, jos kyseessä ovat juhlavat sandaletit. Myös esimerkiksi silkistä valmistetut juhlasaappaat sallitaan. Varmin vaihtoehto ovat kuitenkin juhlavat avokkaat. Paksupohjaiset kengät eivät sovi.

Käsilaukku on pieni ja sitä kannetaan kädessä. Hiukset pidetään kiinni. Huulipunaa ei korjailla julkisesti. Voimakkaita hajusteita on syytä välttää, koska vieraita on paljon, ja hajusteiden yhdistelmä tuottaa tuskaa hengitystieongelmista kärsiville.

Jos asuun kuuluu kunniamerkkejä, ne lepäävät rinnan yläosan päällä eivätkä heilu tai kilise.

Frakkiliivi näkyy vain hieman

Mies pukeutuu Linnaan frakkiin tai tummaan pukuun, ei koskaan smokkiin. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, vaan jos mukana on kello, sen on oltava taskukello.

– Pukuvuokraamoissa vuokrataan taskukelloja, Suonperä vinkkaa.

Frakkiasuun kuuluvat valkoinen liivi ja valkoinen solmio.

– Liivin ei pidä roikkua puolta metriä vatsalla, vaan liivin etureunasta näkyy vain kapea raita, suunnilleen samanlevyinen kuin mansetit.

Kunniamerkit kiinnitetään vasemmalle puolelle parin sentin päähän taskun suusta. Jos niitä ei ole, taskusta voi pilkottaa valkoinen taskuliina, jota pidetään ”savukkeen verran esillä”.

– Jos kädet kostuvat jännityksestä, ne voi kuivata taskuliinaan ennen kuin tervehtii presidenttiä.

Erityispisteitä Suonperä lupaa miehelle, joka pukee erikseen valkoiset käsineet silloin, kun tanssittaa avoselkäiseen pukuun pukeutunutta naista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.