Aikuistyypin diabetes voidaan ennustaa geenitesteillä

Aikuistyypin diabeteksen kehittymistä voidaan luotettavasti ennustaa geenitesteillä. Helsingin ja Lundin yliopistoissa tehty tutkimus on ensimmäisen kerran osoittanut, että diabeteksen tunnetut riskigeenit todella ennustavat sairauden kehittymistä.

Yksittäisten ihmisten testaamiseen geenitestejä ei kuitenkaan aiota vielä hyödyntää, sillä siihen nykytiedot ovat vielä liian heikolla pohjalla.

Vaikka diabetes on vahvasti perinnöllinen, sen syntyyn vaikuttavien geenien löytäminen on ollut työn takana. Yksittäisten voimakkaasti alttiutta lisäävien geenien sijaan diabetesriskiin vaikuttavat useat heikot geenit, joiden yhteisvaikutus lisää sairastumisriskiä. Lisäksi myös elintavoilla on sairastumisriskiin merkittävä vaikutus.

Tutkimuksessa on ollut mukana kahdesta eri tutkimuksesta yhteensä yli 19 000 ihmistä, joilla alun perin ei ollut diabetesta. Heitä seurattiin yli 23 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.