Ainutlaatuinen järjestely Uuraisilla – verkkoyhtiöstä osa kuntakonsernia

Uuraisten Valokuituverkot Oy:stä tulee osa Uuraisten kuntakonsernia vuonna 2026, mikäli nyt käynnistettävä lainaohjelma toteutuu suunnitellusti. Uuraisten järjestely on ainakin Keski-Suomen alueella ainutlaatuinen.

Uuraisten Valokuituverkot Oy perustettiin vuonna 2015 perustettiin rakentamaan ja hallinoimaan verkostoa. Yhtiön omisti alussa lähes kokonaisuudessaan Verkko-osuuskunta Kuuskaista, mutta kunnan omistusosuus on kasvanut ja kasvaa edelleen yhtiön talousvaikeuksien vuoksi. Yhtiö ei edelleenkään selviydy lainanlyhennyksistä, ja kunta on lainassa takaajana.

Valokuituverkot ottaa kunnalta korollista lainaa ja antaa optio-oikeuksia kunnalle.

– Meillä on laadittu vaihtovelkakirjassa lainaohjelma, jonka mukaisesti laina on 1,7 miljoonaa, mikä perustuu yhtiön velattomaan arvoon, kunnanjohtaja Juha Valkama sanoo.

Mikäli prosessi etenee suunnitellusti Uuraisten kunta on enemmistöomistaja vuonna 2026 ja Uuraisten Valokuituverkot osa kuntakonsernia.

Valkaman mukaan yhtiön liiketoiminta on käyttökatetasolla kannattavaa.

– Yhtiön suurimmat haasteet ovat liian suuret rahoituskustannukset ja infrayhtiölle liian aggressiivinen lainan takaisinmaksuohjelma suhteessa yhtiön liiketoiminnan tunnuslukuihin, Valkama sanoo.

Järjestelyt vaativat vielä kunnanvaltuuston hyväksynnän.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .