Airiston Helmessä vaikuttavan venäläismiehen passi saattanut maksaa lähes miljoonan

Turun saariston rahanpesuvyyhti on nostanut esiin kultaiset passit, joita raharikkaat voivat ostaa Maltalta.

Muutamat EU-maat myöntävät unionin ulkopuolisten maiden kansalaisille "kultaisia passeja" rahaa ja investointeja vastaan. Tällaisen passin on tiettävästi hankkinut myös talousrikostutkinnan keskiössä olevan Airiston Helmen taustalla oleva venäläismies.

Maltalaislehti Times of Malta kertoo nimettömiin lähteisiin perustuen, että mies on todella ostanut passin. Hänen nimensä löytyy kansalaisuuden vuonna 2015 saaneiden listalta, mistä Iltalehti kertoi aiemmin.

Useiden unkarilaismedioiden mukaan mies on saanut ostetun oleskeluluvan myös Unkarista. Unkarin ohjelma on sittemmin keskeytetty korruptioepäilyjen takia.

Transparency Internationalin rahanpesuun ja kultaisiin passeihin erikoistunut asiantuntija arvioi, että passi Maltalla maksaa noin 900  000–1  000  000 euroa. Kansalaisuuden saadakseen hakijan on sijoitettava iso osa summasta kansalliseen rahastoon. Sen lisäksi hänen pitää ostaa tai vuokrata Maltalta kiinteistö. Vuokraamalla kiinteistön pääsee halvemmalla.

Airiston Helmen taustalla olevaa venäläismiestä ei ole vangittu eikä tiedetä, epäilläänkö häntä rikoksesta talousrikostutkinnassa.

Turun saariston vyyhdestä ehkä ennakkotapaus

Korruption vastainen Transparency International on vaatinut Euroopan unionia puuttumaan jäsenmaiden kultaisten oleskelulupien bisnekseen, koska ohjelmat luovat pohjaa korruptiolle.

Brysselissä työskentelevä asiantuntija Laure Brillaud kertoo, että ainakin Unkarin, Portugalin ja Kyproksen ohjelmista epäillään päässeen läpi hämärätaustaisia henkilöitä.

Suomen epäilty vyyhti on hänen mielestään jälleen yksi esimerkki siitä, että EU:n on aktivoiduttava ja vaadittava ohjelmien läpinäkyvyyttä. Brillaud'n mukaan riskejä on tärkeää arvioida EU:n tasolla.

Nyt käsillä saattaa olla ensimmäinen esimerkkitapaus, jossa EU:n ulkopuolelta tuleva henkilö on ostanut kansalaisuuden yhdestä maasta, mutta tarkoituksenaan toimia toisessa.

–  Venäläinen mies ei osta Maltan kansalaisuutta integroituakseen Maltan yhteiskuntaan, vaan saadakseen pääsyn Euroopan unioniin.

Komissio ohjeistamassa ensi kuussa

EU-komissiosta kerrotaan, että suunnitelmissa on antaa marraskuussa jäsenmaita ohjeistava paperi. Komissiolla on kuitenkin rajatusti liikkumavaraa, koska kansalaisuusasiat kuuluvat kansalliseen päätösvaltaan.

Turvallisuus ja rahanpesun vastainen toiminta ovat tiettävästi alueita, joiden kautta komissio voisi vaikuttaa.

Komissio on käynyt vuoropuhelua Maltan kanssa. Myös oikeusasioista vastaava komissaari Vera Jourova nosti asian esiin vieraillessaan kesällä pikkuvaltiossa.

Oleskelulupia ei kaupata tiskin alta, vaan niitä mainostetaan netissä näkyvästi.

Eräs yksityinen konsultti mainostaa verkkosivuillaan esimerkiksi näin: "Maltan viisumiohjelma on EU:n ulkopuolelta tuleville sijoittajille nopea ja tehokas tapa saada laillisesti eurooppalainen oleskelulupa. Maltan kultaisen viisumin ohjelmassa henkilö voi hankkia Maltan oleskeluluvan nopeasti, mikä sallii sijoittajan ja hänen perheensä saapua ja/tai elää Maltalla ja matkustaa vapaasti muihin EU:n Schengen-alueen maihin, mukaan lukien Sveitsiin".

Ohjelmat ovat lisääntyneet finanssikriisin jälkeen, koska valtiot ovat kaivanneet lisätuloja. Kultaiset passit olivat myös maltalaisen toimittajan Daphne Caruana Galizian työpöydällä ennen kuin hänet murhattiin vuosi sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Törkeä rahanpesu tipahti pois Airiston Helmi -jutun vangitsemisvaatimuksista – miehiä vaaditaan vangittavaksi verorikoksista

Airiston Helmi saattaa olla osa hybridivaikuttamista, mutta vasta aika näyttää, mistä on kyse

Yle: Airiston Helmen kiinteistökauppoihin tuli miljoonia veroparatiisista

Suojelupoliisi käy läpi Airiston Helmi -tutkinnan takavarikkomateriaalia KRP:n kanssa – poliisi ei tarkenna, mihin supon toiminnan osa-alueeseen materiaali voisi kytkeytyä

Uusimmat

Kotimaa

Kahdesti haavoittunut veteraani juhlii tänään Linnassa – näin jämsäläinen Viljo Nokelainen kertoo sotatiestään

Keski-Suomeen yksi uusi eversti ja reservin majuri – katso tästä kaikki ylennyksen saaneet

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle – valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa

Työnantajat sitouttavat nyt työntekijöitä sairauskuluvakuutuksilla – jo joka viidennellä suomalaisella on sellainen

Hornetit jylisevät lauantaina: Jyväskylässä muistetaan eversti Kannista ja Rovaniemellä kapteeni Degermania – Ilmavoimat kunnioittaa tilaisuuksia ylilennoilla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.