Aivovammasta kuntoutuva Pekka Hyysalo avasi terapiatilan

Aivovammasta kuntoutuva entinen freestyle-laskija Pekka Hyysalo teki maaliskuun alussa uuden aluevaltauksen.

Aivovammasta kuntoutuva entinen freestyle-laskija Pekka Hyysalo teki maaliskuun alussa uuden aluevaltauksen ja avasi kotikaupungissaan Turussa aivovammapotilaiden kuntoutustilan. Tilan ideana on jakaa Hyysalon FightBack-hankkeen sanomaa muillekin aivovammakuntoutujille ja tarjota mahdollisuus uuden kuntoutusmuodon kokeilemiseen.

– Haluaisin, että kaikilla, jotka ovat käyneet läpi saman kuin minä, olisi mahdollisuus hyvään hoitoon ja kuntoutukseen, Hyysalo summaa.

Oman kuntoutustilan avaamisen taustalla on Hyysalon vuosi sitten toisen aivovammapotilaan vinkistä löytämä kuntoutusmuoto Vasa-konsepti. Intialaisen Rajul Vasan kehittämän kuntoutusmuodon ideana on uudelleen organisoida aivoja erilaisten harjoitusliikkeiden avulla. Harjoitteisiin ei tarvita erityisiä välineitä, vaan ne tehdään kehonpainolla.  

Tavoitteena on palauttaa kehon ja aivojen toimintakyky sille tasolle, millä ne ovat aiemmin olleet.

– Treenit eivät ole helppoja ja ne kestävät kauan. Edistys vuodessa on kuitenkin ollut suorastaan huikeaa – kävely, puhe fiilis, kaikki! Hyysalo kuvaa.

Kuntoutustila toimii Hyysalon FightBack-hankkeen keräämien lahjoitusten turvin.

Hyysalo oli Suomen lupaavimpia nuoria freestyle-laskijoita, kunnes loukkaantui vakavasti onnettomuudessa laskuelokuvan kuvauksissa vuonna 2010. Epäonnistuneesta tempusta seurannut kaatuminen vei nuoren miehen viikoiksi koomaan. Onnettomuuden jälkeen Hyysalolla diagnosoitiin vakava aivovamma, joka vaikutti lähimuistiin sekä liikunta- puhe- ja toimintakykyyn. Vamman vuoksi muun muassa kävely oli opeteltava alusta uudelleen.

Loukkaantumisesta sai alkunsa Hyysalon pitkä kuntousprosessi, joka muotoutui lopulta FightBack-hankkeeksi. Tavoitteena oli kerätä varoja kuntoutukseen, sillä Hyysalolla ei ollut loukkaantuessaan tapaturmavakuutusta. Pipo- ja t-paitamyynnistä liikkeelle lähteneestä hankkeesta on muutamassa vuodessa kehittynyt Hyysalolle uusi ura – kuluvan vuoden aikana hänestä on kuoriutunut myös kirjailija ja dokumenttielokuvan päähenkilö. Hyysalon kirja Fight Back –toinen mahdollisuus julkaistiin tammikuussa. Dokumenttielokuva on luvassa syksyllä.

Hyysalo kertoi tarinaansa keskiviikkona Jyväskylän yliopistolla aivoviikon avoimessa yleisötapahtumassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.