Ajattelitko soittaa työpuhelun ennen yhdeksää? – Mieti vielä

Aamu voi tuntua pitkältä, jos on herännyt kukonlaulun aikaan ja olisi paljon asiaa.

Kuulumisiaan ei kuitenkaan kannata ainakaan heti alkaa soitella ympäriinsä, ainakaan jos on uskominen puhelinoperaattori Elisan selvitystä.

Kyselyn mukaan ensimmäiset työhön liittyvät sähköpostit on soveliasta lähettää jo aamutuimaan, mutta työpuheluiden soittaminen on hyväksyttävää vasta hieman ennen aamuyhdeksää.

Puhelut ystävälle ovat hyväksyttyjä vasta yhdeksän jälkeen. Myös tekstiviestin tai pikaviestin lähettäminen on soveliasta vasta noin puoli yhdeksän aikaan.

Näin Suomi kommunikoi -kyselytutkimuksen aineisto kerättiin vuodenvaihteessa. Vastaajia tutkimuksessa oli liki 1 800. Vastaajat ovat 15–65-vuotiaita suomalaisia älypuhelimien käyttäjiä.

Tekstareita jo ennen aamukuutta

Nuorten ja aikuisten näkemykset kuitenkin poikkeavat toisistaan, sillä neljännes 15–25-vuotiaista voisi lähettää ystävälle tekstiviestin jo ennen aamukuutta, kun 41–65-vuotiaista viestin lähettäisi vain noin joka kymmenes.

Työikäiset suhtautuvat kielteisesti työpuheluihin illalla. Vain harva 26–65-vuotias pitää soveliaana soittaa työhön liittyviä puheluita kuuden jälkeen illalla.

Nuorilla ja iäkkäämmillä on eriävät mielipiteet myös siitä, kuinka myöhään on soveliasta olla yhteydessä ystävään. 41–50-vuotiaista 49 prosenttia ja 51–65-vuotiaista 54 prosenttia ei hyväksy puheluita iltayhdeksän jälkeen, kun taas kolmannes 15–25-vuotiaista pitää puheluita vielä iltakymmenenkin jälkeen soveliaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.