Aktiivimalli-mielenilmaus pysäyttää suuren osan koko Suomen joukkoliikenteestä perjantaina – vain junat kulkevat

Lakon takia myös tuoretuotteet voivat huveta kaupoista ja laitoskeittiöihin on luvassa ongelmia.

Palkansaajajärjestö SAK:n mielenilmauspäivä vaikuttaa perjantaina ennen kaikkea joukkoliikenteeseen.

Suurin osa kaukoliikenteen sekä kaupunkien sisäisen joukkoliikenteen bussivuoroista perutaan. Tietoja liikennöitävistä vuoroista saa Matkahuollon sekä bussiyritysten sivuilta.

Kuljetusalojen työntekijäliitto AKT on ilmoittanut, että bussiliikennettä koskeva työnseisaus kestää perjantaina iltakuuteen asti. Matkahuollon mukaan työnseisaus hidastuttaa myös pakettien kulkua koko maassa.

Mielenilmaus ei vaikuta junien kulkuun. Veturimiesten liitosta vahvistettiin tiistaina STT:lle, ettei liitto aio pysäyttää junaliikennettä.

Koska muu joukkoliikenne on poikki, juniin saattaa olla tunkua. VR selvitteleekin mahdollisuutta lisätä kalustoa perjantaina.

Metro- ja ratikkaliikenne poikki koko perjantain

Pääkaupunkiseudulla bussien lisäksi pysähtyvät myös metrot ja raitiovaunut. Seisaukset vaikuttavat satojentuhansien ihmisten matkantekoon.

Metro- ja raitiovaunuliikenne on poikki koko perjantain. Bussiliikenteen odotetaan myös HSL:n alueella käynnistyvän jälleen perjantai-iltana kuudesta lähtien. HSL:n mukaan sitäkin ennen ajetaan joitain bussivuoroja, joista tiedotetaan myöhemmin, todennäköisesti vasta perjantaiaamuna.

– Tilanne elää koko ajan, ja faktoja saadaan pöytään vasta perjantaiaamuna, kun nähdään, kuinka paljon kuljettajia saapuu töihin. Oletus on, että suurin osa busseista jää varikolle, kertoi HSL:n ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva STT:lle.

Perjantain myöhäisillan bussit sekä yöbussit HSL:n on määrä ajaa normaalisti.

Koulut ja päiväkodit pääosin normaalisti auki

Koulut toimivat ainakin pääosin normaalisti. Opettajien OAJ ei ole järjestönä mukana mielenilmauksessa, joten opettajat ovat töissä. On silti mahdollista, että jonkinlaista henkilöstövajetta on kouluissakin liikenneongelmien vuoksi, eli jos henkilökunta ei pääse töihin.

Päiväkotien henkilöstöä voi olla poissa työpaikoilta, ja paras tieto mahdollisista poikkeusjärjestelyistä löytyy omasta päiväkodista. Esimerkiksi Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Oulusta ja Kuopiosta kerrottiin tiistaina STT:lle, että päiväkodit ovat tällä tietoa auki pääosin normaalisti.

Mielenilmaukseen osallistuvien määrä ja sitä kautta häiriöiden laajuus paljastuu lopullisesti vasta perjantaina.

Kaupan tuorehyllyt voivat tyhjentyä, laitoskeittiöihin ongelmia

Mielenilmaus voi näkyä monella tavalla ruokakaupoissa ja laitoskeittiöissä.

Esimerkiksi päiväkotien ja hoivakotien ruokailuissa saattaa olla poikkeuksia. Vantaa tiedotti tiistaina, että ruokailujen järjestyminen on päiväkodeissa aamupalaa lukuun ottamatta epäselvää, joten lapsille voi pakata eväitä mukaan.

Kaupoissa voi olla tavallista vähemmän henkilökuntaa ja hyllyt voivat tyhjentyä tuoretuotteista, eikä täydennystä nopeasti saada. Vaikutukset voivat Elintarviketeollisuusliiton mukaan olla laajoja.

Henkilökuntavaje voi näkyä myös ravintoloissa, hotelleissa, siivous- ja kiinteistöpalveluissa ja esimerkiksi katujen kunnossapidossa, sillä mielenilmauksessa mukana olevien Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäseniä on myös näissä ammattiryhmissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuoretuotteet voivat huveta kaupoista, laitoskeittiöihin luvassa ongelmia – näin perjantain lakko vaikuttaa

AKT:n mielenilmaus seisauttaa paikallisliikenteen Jyväskylässäkin – kausilippujen omistajille korvauksia