Alkanut vuosi jatkuu pakkassäässä

Alkanut vuosi jatkuu Suomessa kirpeissä pakkassäissä. Sää on selkenemään päin ja lämpötila putosi idässä perjantai-iltaan mennessä 15 miinusasteeseen.

Maan itä- ja keskiosat ovatkin kylmimpiä paikkoja seuraavat pari päivää, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Joonas Moilanen ennustaa. Lapissa on ollut viime päivinä lämpimämpää kuin maan keskiosissa, ja tilanne jatkuu vielä ainakin pari päivää.

- Ensi viikolla pakkanen voi olla hyvinkin kireää, Pohjois-Suomessa jopa 30 astetta, Moilanen sanoo.

Etelä-Suomi on saamassa sunnuntaina joitakin senttejä lunta. Sen sijaan sellaista lumimyräkkää, jota vielä alkuviikosta Etelä-Suomeen povailtiin, ei näillä näkymin ole tulossa. Moilasen mukaan lumen määrän kannalta ratkaiseva on tuulen suunta. Alun perin ennustettiin, että lumisateet tulevat kaakosta meren yli, mutta uusimman tiedon mukaan ilmavirtaukset kulkevatkin koillisesta.

Hiihtosäitä Moilanen ei etelään lupaa.

- Maisema muuttuu kuitenkin valoisammaksi ja pakkasta on kunnolla, joten lumi myös pysyy maassa.

Uuttavuotta vietettiin perinteiseen tapaan

Uusi vuosi otettiin Suomessa vastaan vilkkaasti juhlien. Valtaosassa maata oli yöllä hyvä sää, mikä poliisin mukaan osaltaan lisäsi ulkosalla juhlineiden ja myös hälytystehtävien määrää.

Viranomaisia työllistivät illan ja yön aikana muun muassa kotihälytykset, tappelut sekä ilkivallanteot. Myös raketeista aiheutuneita onnettomuuksia tai rikoksia oli eri paikkakunnilla. Kuolemiltakaan ei vältytty. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilla on tutkittavanaan tapaus, jossa miehen epäillään kuolleen Nokialla pahoinpitelyn seurauksena.

Väkivaltaa esiintyi myös muun muassa Hämeen poliisin alueella. Lahden keskustassa pahoinpideltiin kaksi keski-ikäistä miestä, joista toinen sai kaatuessaan ruhjeen takaraivoonsa. Poliisipartio otti tapahtumapaikalta kiinni kaksi alle 18-vuotiasta miestä.

Kärkölässä taas 30-vuotias mies pahoinpideltiin poliisin mukaan asunnon pihalla suksisauvalla tai vastaavalla talviurheiluvarusteella. Uhri sai vammoja, jotka vaativat sairaalahoitoa. Teosta epäillään kahta ihmistä.

Forssassa kaksi vastaanottokeskuksessa asuvaa miestä otti yhteen ja toisen miehistä epäillään lyöneen toista jollain astalolla. Uhri sai vertavuotavan haavan päähänsä, ja hänet kuljetettiin sairaalaan.

Mullit karussa

Vakavin raketeista johtunut onnettomuus Hämeen poliisin toiminta-alueella tapahtui Lahden Liipolassa, jossa ammuttiin ilmeisesti hätäraketti sisään asuntoon kolminkertaisen ikkunan läpi. Asunto olisi voinut poliisin mukaan palaa kokonaan, jollei asunnossa yksin ollut nainen olisi saanut sammutettua palon alkua. Raketti kimpoili asunnossa ja rikkoi muun muassa peilin.

Valkeakoskella Pirkanmaalla nuorisojoukko ampui poliisin mukaan ilotulitteella rakennuksen ikkunan läpi. Jyväskylässä taas 28-vuotias mies ammuskeli keskusta-alueella ilotulitteita väkijoukkoon liikkuvasta autosta.

Pohjois-Karjalan Enossa pelastuslaitos jahtasi yöllä pihatosta karanneita mulleja, jotka olivat ilmeisesti säikkyneet raketteja. Kahdeksan karkulaista saatiin kiinni.

Varsinais-Suomessa epäilty huumekuski ajoi uudenvuodenaattona Raisiossa ja Turussa rajusti poliisia karkuun. Vuonna 1991 syntynyt epäilty muun muassa vältti vain vaivoin kolarin vastaantulevan linja-auton kanssa, poliisi kertoi. Lopulta takaa-ajettu osui ilmeisesti ohituksessa toisen auton etukulmaan ja pakoauto lensi liikenteenjakajan yli kaataen kaksi suojatiemerkkiä. Kuljettaja yritti vielä tämän jälkeen poliisin mukaan juosten karkuun siinä kuitenkaan onnistumatta.

"Putkat täynnä"

Kaakkois-Suomen poliisi kertoi, että sillä oli hälytystehtäviä yöllä lähes kaksinkertainen määrä tavalliseen viikonloppuyöhon verrattuna.

Lounais-Suomessakin vuodenvaihde oli kokonaisuudessaan työntäyteinen.

- Putkat olivat perinteiseen tyyliin täyteen "buukattuina", sillä turhan monen perinteisiin kuuluu viettää juhlapyhiä poliisin hoteissa, kommentoi komisario Marko Heikkilä tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla aattoilta alkoi rauhallisesti, mutta jo reilusti ennen puoltayötä alkoi tapahtua. Helsingin poliisi arvioi, että yö oli aiempia vuosia rauhallisempi. Pääkaupungin poliisilla oli yön aikana 348 tehtävää, kun niitä on aiempina vuosina ollut yli 400. Uudenvuoden vastaanotto Senaatintorilla keräsi järjestäjän arvion mukaan 35 000 katsojaa. Tilaisuus sujui rauhallisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.